Hoe omgaan met ‘coronacrisis’ op de beurs?

Wat staat ons als belegger te doen nu de beurzen in elkaar tuimelen door wereldwijde vrees voor het coronavirus? In de eerste plaats rustig blijven, ademhalen en dan kritisch en rationeel beslissen.

Hoe erg is dit coronavirus voor de markten?

Zowat alle aandelen donderen lager. Daar is uiteraard een goede reden voor. Het coronavirus is zeer besmettelijk waardoor tal van landen, steden en gemeenten drastische maatregelen nemen voor de volksgezondheid. Het aantal gevallen en doden valt op zich nog mee, maar dat komt dan ook dankzij die ingrepen.

Een voorbeeld is het in quarantaine plaatsen van hele steden of gebieden. Niemand mag nog binnen of buiten. Dit heeft vanzelfsprekend een invloed op de supply chains van verschillende bedrijven. Deze hebben belangrijke onderdelen van hun productieketen in China waardoor heel die ketting uiteraard stilvalt. En intussen zijn de problemen ook al omvangrijk in Zuid-Korea en Italië. Men kan nog even verder met voorraden maar dan valt te bezien hoe groot die zijn.

Daarenboven moeten vele mensen binnenblijven en valt hierdoor bijvoorbeeld de toerisme- en transportsector stil. Er is ook minder vraag vanuit die gebieden.

Wat met de aandelen?

Het spreekt dus voor zich dat dit een impact heeft op de bedrijfsresultaten. Vooral het eerste kwartaal van 2020 zal getekend worden. In verschillende jaarcijfers van bedrijven waarschuwen zij al voor die invloed op hun omzet en marges. Zeker bedrijven met veel vaste kosten zien bij een dalende omzet hun marges van bovenaf inkrimpen.

Maar… en nu komt het goede nieuws. In principe is dit coronaprobleem tijdelijk. Deze epidemie zal vroeg of laat uitdoven en dan kan de normale gang van zaken zich hervatten. Fundamenteel zal dit weinig aan de bedrijven veranderen.

Niet aan de gezonde bedrijven alleszins. Bedrijven die overladen zijn met schulden hebben vaak maar een klein duwtje nodig om kopje onder te gaan.  Zoals Warren Buffet het zei. “Als de zee zich terugtrekt zien we wie zonder zwembroek in het water ging.”

De les die we hieruit trekken? Koop gezonde bedrijven die de crisis overleven. Bedrijven met een mooie groei, goede balans en aanzienlijke vooruitzichten. In deze periode kan je die misschien ook wel aan lagere prijzen opkopen, wat opportuniteiten biedt.

Opgelet!

Kunnen de beurzen nog lager? Uiteraard! We houden een slag om de arm. Als het coronavirus serieus en langer uitbreidt kan dit zelfs andere problemen aan de oppervlakte brengen, bubbels doen barsten. Een wereldwijde schuldenproblematiek bijvoorbeeld. Dit blijft trouwens een gevaarlijk gegeven. Ondanks de centrale banken die de rente laag houden. Intussen stimuleren zij trouwens ook de verdere opbouw van schulden.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: ANP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s