Is de beurs te duur? Gesprek met Pascal Paepen

Is de beurs te duur? Hoe staat het met de economie? Komt er een recessie aan? En wat kunnen de centrale banken nog doen. Beurswereld.com sprak erover met econoom, docent en voormalig trader Pascal Paepen.

Economie

De economische groei blijft wereldwijd zwak. We mogen al blij zijn met een groei van 0,6 procent in Duitsland over 2019, zo bleek woensdag. Volgens Pascal Paepen zijn recessies onvermijdelijk en komt er eentje aan.

“Het zal waarschijnlijk niet voor dit jaar zijn, maar dan is het voor 2021. Dit is echter geen abnormaal gegeven, af en toe krijgen we ermee te maken, daar moeten we leren mee leven. Het is eventueel slecht nieuws voor beleggers maar dat is maar tijdelijk.”

“Eigenlijk zou het erger zijn wanneer we er fors gaan op anticiperen door de beleidsrente nog verder te verlagen. De ECB kan die depositorente nog wat verder in negatieve sferen duwen en het inkoopprogramma van obligaties kan uitgebreid worden. Ik ben daar geen voorstander van want je duwt gewoon het probleem verder in de toekomst. Voor het budget en de schulden van de overheden, is dat natuurlijk handig. ”

Aandelenmarkten te duur?

Zijn de beurzen nu te duur, na een zeer mooi 2019 en een bullmarket van intussen meer dan 10 jaar? Vooral in Amerika lijkt ‘the sky the limit’. Die Amerikaanse indices blijven maar doorboren. In Europa doen de beurzen het ook goed, maar de prestaties van een index als S&P500 blijven toch altijd een stuk opvallender en spectaculairder. Wat denkt Paepen hierover?

“We zitten in ieder geval niet in de beste periode voor beleggers, we zijn op weg naar een recessie. Maar tijdens de recessie zelf kunnen er dan weer koopjes gedaan worden, dan mogen beleggers niet te lang wachten om te handelen!”

“Veel hangt af van de resultaten van bedrijven”, voegde de econoom nog toe. “Als de bedrijfswinsten stijgen zijn de winsten van de aandelenmarkten ook gerechtvaardigd.”

Verschillende elementen ondersteunen echter de markten. “Factoren die ervoor zorgen dat ik geen daling van 30 of 40 procent verwacht, zelfs niet bij een recessie.

“Er is nog heel veel cash dat zijn weg zoekt. Bovendien zal de rente niet meteen stijgen, dus er is geen echt alternatief”, wist Paepen. “En die lage rente zal wel nog lange tijd blijven. De banken en verzekeraars zullen misschien lobbyen en vragen of ze toch iets meer in risicovollere activa mogen beleggen. Misschien gaan de centrale banken in de toekomst zelf wel meer aandelen kopen. De Chinezen, Japanners en Zwitsers gingen ons al voor. We hebben gezien wat het inkoopprogramma van obligaties met die markt doet, als ze dat nu ook met de aandelen gaan doen…  En als we zien wat de Zwitsere Centrale Bank daar nu mee verdient zou de ECB wel een beetje jaloers kunnen worden…”

Vervolgens kan er volgens de econoom nog steun komen vanuit politieke hoek. “Het is een verkiezingsjaar. Trump zal natuurlijk allerlei zaken gaan beloven,” voorspelde hij. “Anderzijds heeft hij eigenlijk al veel te veel gedaan. Die eerdere belastingverlagingen kan hij niet nog eens gaan herhalen wanneer er een recessie is. Hij deed het op het verkeerde moment en heeft nu minder mogelijkheden.”

Na de verkiezingen kan het mogelijks een moeilijke periode worden voor de beurzen, als al die beloftes en populaire maatregelen niet meer hoeven…

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Lees de andere interviews hier.

Foto: Pascal Paepen, Beobank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s