Nieuwe handelsgesprekken. En het is dringend!

Komende donderdag hervatten China en de VS de handelsbesprekingen. Dat hopen we alvast. Vaak worden de afspraken afgezegd omdat weer één of andere onenigheid de kop opsteekt. Voor Trump wordt het echter hoge tijd om een akkoord te vinden. 

Klik hier voor een gratis beleggingsboek van onze partner Lynx, samen met een infopakket van deze broker.

De Chinese vice-premier reist met een delegatie af naar Washington waar op 10 oktober nieuwe onderhandelingen starten.

De Amerikaanse president blijft de spierballen rollen maar vooral hij heeft niet veel tijd meer te verliezen. De wereldwijde economie begint te slabakken onder het handelsconflict en afgelopen week bleek ook dat Amerika allesbehalve gespaard blijft.

De inkoopmanagersindices van het ISM toonden afgelopen week geen al te mooi beeld voor de industrie. Een serieuze krimp, waar lichte groei werd verwacht. Vooral de orders voor de export vormden een donkere kant aan de cijfers. Vervolgens werd de hoop op de diensten gezet, maar ook deze vielen fel tegen. De index daalde tot 52,6. Boven de 50 is er sprake van groei maar deze verschraalde dus aanzienlijk.

Het banencijfer van de VS was niet geweldig maar viel nog mee in het licht van een teleurstellende macro-week. Een magere 136.000 nieuwe banen in september, maar de werkloosheidsgraad daalde tot 3,5 procent. Een dieptepunt! Echter, dit is een achterlopende indicator, maar pas als het beter gaat beginnen de bedrijven extra personeel aan te nemen. Wanneer dat personeel aan de slag is kan het al slechter beginnen gaan.

Als Trump de verkiezingen in 2020 wil winnen om aan een tweede ambtstermijn te beginnen kan hij maar beter een gunstig economisch plaatje laten zien. En dat heeft hij zelf voor een deel in de hand met die handelsoorlog. Hij zal het maar al te graag op een akkoordje gooien met China om zijn herverkiezing veilig te stellen. De vraag blijft dan of de Chinezen wel aan zijn tempo meewillen.

Echter, als het van Amerika afhangt is eind dit jaar begin volgend jaar een cruciale periode om tot een oplossing te komen. Een voorlopige oplossing, want de problemen en de machtsstrijd tussen beide landen is hiermee nog niet van de baan op lange termijn.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s