Fed verlaagt rente maar komt hawkish over

De Federal Reserve heeft woensdag de rente met 25 basispunten verlaagd. Toch kwam de centrale bank vrij hawkish over. Ze lijkt helemaal niet van plan een nieuwe reeks aan renteverlagingen door te voeren. Powell zette tijdens de persconferentie de deur nog net op een kier.

Bij een vorige rentevergadering liet de centrale bank al verstaan de rente tijdelijk te willen aanpassen, aan de verzwakkende economische omstandigheden. Ze wilden geen nieuwe cyclus aan monetaire verruiming op gang zetten.

De renteverlaging tot een bandbreedte tussen 1,75 en 2,00 procent werd algemeen verwacht. Toch hoopten heel wat marktpartijen op meer, net als Trump die nog maar eens zijn ongenoegen liet blijken op Twitter. De Fed faalde nog maar eens, schreef hij, waarbij hij de instelling en Powell beschuldigde van zeer slechte communicatie en een gebrek aan visie.

Een verlaging met 50 basispunten zou anderzijds redelijk paniekerig lijken, alsof het echt niet goed gaat met de Amerikaanse economie. En dat is nu ook weer niet het geval. Joe sixpack blijft spenderen, de werkgelegenheid is hoog.

De dot plot, waarbij de renteverwachtingen van de verschillende bestuurders de komende maanden en jaren wordt weergegeven, gaf aan dat de bestuurders maximaal 1 extra renteverlaging dit of volgend jaar als aanvaardbaar zien, maar daarna verdere verkrapping in het vooruitzicht stellen.

Tijdens de persconferentie wees Powell op het feit dat extra stimulusmaatregelen wel degelijk tot de opties behoren wanneer de economische gegevens verder verslechteren en de eigen doelstellingen in het gedrang komen.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: Bloomberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s