Eind dit jaar of begin 2020 handelsakkoord

Eind dit jaar of begin volgend jaar zou een handelsakkoord tussen China en Amerika op tafel moeten liggen. Hier zal Trump in ieder geval proberen voor te zorgen.

Eind 2020 zijn er nieuwe presidentsverkiezingen in Amerika. Donald Trump zou maar al te graag herverkozen worden. Hij wil dan ook kunnen uitpakken met een handelsakkoord en bijgevolg een opgeluchte economie en tevreden markten. Zo’n akkoord zal hij bovendien verkopen als was hij de eerste president die China op de knieën kreeg.

Trump zal niet tot het laatste moment, voor de verkiezingen, wachten om tot een akkoord te komen. In dat geval zou hij immers in de tang zitten van China en de democraten. Hij zou te veel onder tijdsdruk staan, te veel moeten toegeven. Eind dit jaar of begin volgend jaar dus, dat wordt de cruciale periode voor een doorbraak als je het mij vraagt.

De Chinezen van hun kant hebben wat meer tijd. Zij kunnen de zaak makkelijker rekken en op een volgende, misschien gematigdere, Amerikaanse president wachten/hopen. Al lijdt ook hun economie onder alle importtarieven.

Recente ontspanning

Beide partijen lijken afgelopen dagen en weken toch wel meer ruimte te laten tot succesvolle onderhandelingen. Er werden, van beide kanten, enkele vrijstellingen en uitstel van importtarieven aangekondigd. China overweegt verder om weer landbouwproducten in te voeren vanuit de VS. In oktober herstarten de gesprekken.

Wanneer er een overeenkomst uit de bus komt zullen de beurzen waarschijnlijk opveren. Dit kan dus een koopkans betekenen. De opluchting en ontspanning op de markten zal voelbaar zijn. Alleen een serieus teleurstellend akkoord kan roet in het eten gooien.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: Evan Vucci/Shutterstock

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s