In gesprek met Koen De Leus (BNPP Fortis) over de soepele ECB

De ECB versoepelt haar beleid nog verder. Gerechtvaardigd in de huidige economische omstandigheden, als je het Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis, vraagt. En tegelijk al een introductie op het beleid van opvolgster Christine Lagarde. Beurswereld.com sprak met de econoom over het beleid bij de centrale bank van onze muntzone. 

Mario Draghi pakte donderdag nog een laatste keer zwaar uit, zoals De Leus voorafgaand aan de rentevergadering voorspelde. Een extra pakketje stimuleringsmaatregelen werd gelanceerd.

De ECB zal vanaf 1 november weer obligaties gaan inkopen, voor 20 miljard euro per maand, en “zo lang als nodig”. De depositorente gaat met 10 basispunten omlaag tot -0,50 procent.

Verder worden de voorwaarden voor de TLTRO-leningen aan banken versoepeld. De rente gaat omlaag, de termijn omhoog tot drie jaar.

Banken zullen opgelucht zijn door een tiering systeem, waarbij een deel van de tegoeden in Frankfurt niet blootgesteld zijn aan de negatieve depositorente. Deze strafrente drukte zwaar op de winstgevendheid van de financiële instellingen.

Economie

“Het gaat met de Europese economie langzaamaan de verkeerde kant uit. De PMI-cijfers gaan een stuk naar beneden, vooral in de industrie. Diensten houden nog een klein beetje stand, maar als de problemen in de industrie aanhouden en er vele ontslagen volgen, zal dit ook de vraag naar diensten beïnvloeden. Op die manier geraakt heel de economie besmet,” vatte De Leus de huidige economische omstandigheden samen.

“Wij verwachten een technische recessie in Duitsland,” stelde de econoom. “Het tweede kwartaal was negatief en volgens ons zal het derde en vierde dit ook zijn.”

“De inflatieverwachtingen van de markten zijn ook helemaal onderuit gegaan. Dat is een heel gevoelig punt. De inflatie is op die manier minder verankerd. De mensen geloven niet meer dat de inflatie de komende jaren richting twee à drie procent zal gaan, wat ook een negatief effect zal hebben op de effectieve inflatie.”

Christine Lagarde

Volgens Koen De Leus moet de laatste rentevergadering van Draghi ook al worden bekeken in het licht van de opvolging door Christine Lagarde.

“Deze vergadering zet de toon voor het beleid van Lagarde. En Draghi zal ongetwijfeld al met haar hebben gesproken,” stelde de econoom.

“Met de genomen besluiten maakt de ECB duidelijk dat ze de politiek verderzetten zoals ze bezig waren, ondanks nieuwe mensen aan het hoofd. Ze geven aan assertief te zijn om de inflatieverwachtingen te verhogen en niet af te zakken naar een verdere vertraging van de economie.”

Volgens De Leus bewijst de laatste vergadering dat “een voorzitter van de ECB nooit een lame duck is maar nog wel dingen kan doen, al was dit ongetwijfeld in overleg met Christine Lagarde.”

Perverse neveneffecten stimulus

“De ECB ziet de economie verzwakken en wil de economische evolutie voor zijn. Of dit nu via een verdere daling van de depositorente moet of nog extra obligatie-inkopen is nog maar de vraag. In welke mate kunnen die de economie nog aanzwengelen? Het is weer meer van hetzelfde,” beoordeelde de hoofdeconoom.

“Er bestaat ook zoiets als de reversal rate. Ergens tussen -1,0 en -2,0 procent ligt een rente die de economie meer zal schaden dan baten,” wist De Leus.

“Als je als bank extra leningen gaat uitgeven aan particulieren en bedrijven moet je hier ook activa voor opzijzetten voor je risicoweging. Gaan de banken nog meer leningen uitgeven en hun balans nog meer laten opzwellen? Of gaan ze deze juist inkrimpen? Het economische nut van die leningen is er toch nog amper, door de extreem lage rentemarges.”

Naast de reversal rate wordt vastgoed almaar duurder door het beleid van de centrale banken. Het geld gaat niet steeds naar de juiste plaats. “De meeste leningen van de ECB gaan vandaag richting hypotheken. Ze willen dit graag extra richting bedrijven sturen, maar door de onzekerheid van de handelsoorlog en de Brexit blijven bedrijven zeer weigerachtig. Een studie van de Federal Reserve toonde dit recent ook aan,” legde De Leus uit.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Lees de andere interviews hier.
Foto: Emy Elleboog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s