Oproep beursbaas aan politiek: Steun ons!

Vorige week sprak ik Vincent Van Dessel, CEO van Euronext Brussel, die onder meer een duidelijke oproep deed tot extra steun aan de Belgische kapitaalmarkten. De politiek heeft hier een belangrijke rol te spelen. 

Deze moet volgens de beursbaas inzien dat financiële markten, en beleggers die de brandstof aanleveren, een essentieel element zijn voor de economie van een land. “Ongeacht welke partijen in de volgende regering terechtkomen, ze moeten allemaal beseffen dat het hier gaat over onze Belgische economie en welvaart,” stelde hij.

Nieuwe regeringen

Euronext Brussel heeft enkele doelstellingen naar voren geschoven voor de volgende Belgische regeringen.

  • Lokale verankering van bedrijven

De lokale aandelenmarkt kan volgens Van Dessel ondernemingen even goed laten groeien als buitenlands kapitaal. We moeten niet zomaar al onze troeven uit handen geven. “De wortels lokaal dieper steken om de wereld te veroveren,” stelde de CEO.

Om de eigen markten aantrekkelijker te maken zou de roerende voorheffing op dividenden bijvoorbeeld kunnen verlaagd worden.

  • Succes biotechsector herhalen

Kleinere bedrijven zijn terughoudend om naar de beurs te trekken. Een opvallende uitzondering is de biotechsector. Zij vinden in België een degelijke omkadering van gespecialiseerde investeerders, universiteiten, ervaring in de sector, succesverhalen. Dit moet volgens de Brusselse beurs gekopieerd kunnen worden naar andere (technologie)sectoren.

Euronext Brussel ziet in Parijs een veel grotere zin om naar de beurs te trekken, onder meer door een overheid die de drempels verlaagt. Een uitbreiding van de tax-shelter wordt als mogelijkheid voor België aangehaald.

Verder zou de overheid dividend in aandelen kunnen vrijstellen van belasting (zoals in Nederland) en milieu- en sociaal bewuste bedrijven fiscaal stimuleren.

  • Beleggers niet bestraffen

Beleggers bestraffen door allerlei ondoordachte belastingen, zoals de speculatietaks bijvoorbeeld, doet de financiële markten pijn. Bovendien staat er enorm veel spaargeld opzij, dat veel rendabeler zou kunnen ingezet worden, met het oog op inflatie en pensioenen bijvoorbeeld.

De weg naar extra stimulering van risicokapitaal, en minder steun/belastingvrijstellingen voor spaardeposito’s, moet verder gezet worden. “Investeringen, ondernemerschap en waardecreatie bevorderen,” staat te lezen in de memo van Euronext.

  • Meer publiek-private financiering

Publieke infrastructuurprojecten, overheidsinvesteringen, … zouden meer in samenwerking met de private sector kunnen gebeuren. En dit niet alleen met (buitenlandse) private equity, maar ook via een beursgang. Zo kan iedereen meeprofiteren van deze interessante beleggingen, die doorgaans minder volatiel zijn. Euronext Brussel geeft TINC, een beursgenoteerde investeringsmaatschappij voor allerlei infrastructuurprojecten, aan als mooi voorbeeld.

  • Gezonde regelgeving

Een laatste maar heel belangrijk punt. België straft beleggers en bedrijven te vaak door doorgedreven regelgeving. Het bemoeilijkt ondernemen en investeren. Bepaalde Europese wetgeving moet uiteraard op nationaal niveau worden doorgevoerd, maar in België worden er maar al te vaak zaken aan toegevoegd, die onnodig zijn. Op die manier gaan onze markten er concurrentieel op achteruit.

De Brusselse beurs zag recentelijk al enkele mooie voorbeelden van minder administratieve rompslomp, maar het is nog absoluut onvoldoende.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Meer over de mening van de verschillende politieke partijen, over beleggen, nagevraagd door Beurswereld.com.

Foto: Belga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s