Banken passen zich massaal aan

Financiële instellingen moeten zich massaal aanpassen aan nieuwe tijden. Enerzijds is er de digitale wereld, anderzijds de langdurige bodemrentes. 

In een nieuwe wereld, waar steeds meer mensen zich wenden tot online bankdiensten, hebben grootbanken met een uitgebreid kantorennetwerk een belangrijk concurrentieel nadeel.

Maar dat is niet alles. De winsten van banken en verzekeraars staan zwaar onder druk door het lage rentebeleid van centrale banken. De rentecurve is zodanig vlak, en soms zelfs omgekeerd geworden, dat hun basissysteem geen zoden meer aan de dijk brengt. Lenen op korte en uitlenen op lange termijn, aan een hogere rente, brengt amper nog niets op. Bovendien worden banken verplicht tot het uitkeren van een minimumrente (0,11 procent) op spaarboekjes, hoger dan de marktrente of deze van de ECB.

ING kondigde bijna drie jaar geleden grote hervormingen aan. Duizenden jobs worden geschrapt, en deze operaties lopen momenteel nog steeds. Kantoren sluiten, Nederland en België zullen meer moeten samenwerken om te besparen, …

KBC en Fortis

Dinsdag kregen we nieuws van zowel KBC als Fortis.

Die eerste heeft morgen een ondernemingsraad gepland. Nadien zullen we waarschijnlijk meer te weten komen over reeds lang verwachte herstructureringen. Bij de bank gaan verschillende managementlagen op de schop en verdere besparingen op verschillende vlakken volgen waarschijnlijk. Eerder liet KBC weten dat de digitalisering zorgt voor nieuwe functies en dat deze zullen overgenomen worden door bestaande werknemers, indien mogelijk. In het andere geval worden ze de laan uitgestuurd. Kantoren worden her en der geautomatiseerd.

Fortis, dochter van BNP Paribas, wist in het eerste halfjaar zowel meer leningen uit te schrijven als deposito’s aan te trekken. De lage rentes deed de winstcijfers echter pijn. Bijgevolg kondigden ze mogelijke tariefverhogingen aan. In oktober zullen de klanten daarvan op de hoogte worden gebracht, om ze in januari in te voeren. Eerder dit jaar kondigde de bank eveneens snoeiwerk in het kantorennet aan.

ECB

De Europese Centrale Bank komt binnenkort met een nieuwe beleidsvergadering. Waarschijnlijk kondigen ze extra stimulus aan, bijvoorbeeld onder de vorm van nog lagere rentes. Momenteel moeten banken al een negatieve rente van -0,40 procent betalen op tegoeden in Frankfurt. Als dit nog verder verlaagt komen de banken in nóg moeilijker vaarwater terecht. Dit zou de centrale bank kunnen oplossen door ‘tiering’ van die negatieve rente, waarbij banken deels worden vrijgesteld van deze strafrente.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s