Dollar stoomt door, Trump boos

De dollar stoomt de laatste tijd hevig door. Vrijdag werd de symbolische grens van 1,10 dollar voor een euro onderschreden. 

De Amerikaanse president is allesbehalve tevreden. Die ziet natuurlijk graag een lagere munt. Het ondersteunt namelijk de concurrentiekracht. Een goedkopere dollar wil zeggen minder productiekosten in eigen land en relatief meer opbrengsten uit buitenlandse verkoop van producten. Exporteurs profiteren hiervan en laat Trump in de huidige situatie ook wel wat steun aan de handel broodnodig hebben.

Amerika is immers verwikkeld in een langdurig handelsconflict met China, waar dan weer wel positieve boodschappen rond klinken afgelopen dagen, bereidwilligheid tot praten. Maar dit nu even terzijde. Dit conflict, met de nodige handelstarieven van dien, doet bedrijven geen goed. Een dure dollar maakt dit nog erger.

Trump schuift de zwarte piet gewoon door naar de Federal Reserve. Deze moet maar via stimulusbeleid zorgen voor een lagere munt. Hieronder de zoveelste tweet waarmee hij de onafhankelijkheid van de centrale bank ondermijnt.

Redenen voor sterke dollar

Een president die de dollar almaar lager probeert te praten, handelsstromen die niet in balans zijn en de handelsoorlog. Het zijn enkele elementen die een lagere dollar zouden kunnen teweegbrengen.

Wat zijn dan de elementen die de greenback ondersteunen, in vergelijking met die andere belangrijke wereldmunt bijvoorbeeld, de euro, maar zeker ook tegenover andere munten?

  1. Het renteverschil. Het renteverschil tussen Europa en de Verenigde Staten bedraagt om en bij de twee procent op tien jaar. Terwijl de ECB op korte termijn nog een basisrente van 0 procent hanteert staat deze in de VS op 2,00 tot 2,25. Logisch toch dat beleggers, op zoek naar enig rendement, vaak de voorkeur geven aan Amerikaans papier. Het wisselkoersrisico moeten ze er dan wel bijnemen.
  2. Interesse in ‘veilig’ Amerikaans staatspapier in onzekere tijden en in de dollar als reservemunt.
  3. De aantrekkelijkheid van de Amerikaanse aandelenmarkten.
  4. Een Fed die relatief hawkish blijft tegenover andere centrale banken.
  5. (Politieke) problemen in Eurozone. In de Eurozone is er altijd wel ergens een probleem in één of ander land, hetgeen de hele Unie en de munt dan onder druk zet. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden dan Tom Simonts, Senior Economist bij KBC, dan een stroef lopende ketting, waarin altijd wel een schakeltje hapert. De Verenigde Staten racen ter vergelijking met een vlotte koersfiets. Momenteel zijn Italië en de Brexit zo’n verzwakkende factoren.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: Getty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s