3D-printing bedrijf Materialise viert volgend jaar al zijn dertigste verjaardag. Dit Belgische bedrijf is duidelijk een van de pioniers in een nog relatief jonge sector. In Leuven werken softwareontwikkelaars en ingenieurs aan steeds betere en ruimere toepassingen voor ‘Additive Manufacturing’ (AM). Industriële klanten kunnen terecht in één van de grootste 3D-printing locaties ter wereld. Maar Materialise heeft printplaatsen over de hele wereld.

Aandeel genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq

Gemiddeld koersdoel analisten, berekend door MarketScreener: 19,95 dollar

Slotkoers 27 augustus 2019: 19,18 dollar

Segmenten

Het bedrijf is opgedeeld in drie divisies. Materialise Software biedt pakketten aan bedrijven die aan de slag willen met 3D-printing. Materialise Manufacturing kan specifieke opdrachten uitvoeren voor (industriële) klanten, waarbij ze gebruikmaken van hun grote printfaciliteiten. Materialise Medical tenslotte, specialiseert zich dan weer in de groeiende markt van implantaten, waar 3D-printing een oplossing kan bieden met vormen die lichaamsonderdelen perfect kunnen vervangen.

Hardware leveren de Belgen niet. De 3D-printers zelf zijn te vinden bij bedrijven als HP, 3D Systems of Stratasys, bedrijven waarmee Materialise trouwens ook samenwerkt.

De laatste kwartaalcijfers van Materialise lieten een kleine groei zien maar overtuigden niet. De omzet dikte een goede 7 procent aan tot 48,4 miljoen euro. De operationele kasstroom zakte echter tegenover 2018.

Sterkhouder qua groei was de medische tak met een omzetstijging van ruim 17 procent en een EBITDA die bijna 30 procent de hoogte inging. Traditioneel is de softwaretak de divisie met de grootste marges, maar deze slonk aanzienlijk. In beide andere takken gingen de marges wat omhoog.

Voor het hele jaar gaat het bedrijf uit van een gecorrigeerde operationele kasstroom tussen de 29 en de 33 miljoen euro, al zou dit eerder aan de onderkant van deze vork uitkomen.

Traditionele waarderingen voor fundamentele analyse toepassen op Materialise laten een zeer duur maar tegelijk ook weinigzeggend beeld zien. Ondanks de teleurstellende cijfers blijft Materialise een groeibedrijf in een groeisector. Het aandeel prijst dit potentieel in.

Onderstaande tabel laat, in tegenstelling tot de jongste kwartaalcijfers, wel een degelijk groeiverhaal zien.

Cijfers in miljoen euro

2017

2018

2019 outlook

Omzet

142,6

184,7

196-204

Aangepaste EBITDA

14,6

23,5

29-33

Nettoresultaat

-2,1

3,0

Geen outlook

 

Notering aan Nasdaq

Materialise trok in juni 2014 naar de beurs. Vreemd genoeg koos de onderneming niet voor het lokale Euronext Brussel. Hoewel, zo eigenaardig was dat ook niet. Want als technologiebedrijf vroeg het een notering aan bij Nasdaq, dat is de Amerikaanse markt bij uitstek voor innovatieve technologiebedrijven. Als men ergens kapitaal en interesse kan vinden voor nieuwe en baanbrekende technologie, dan is het wel in de VS en met name op deze beurs.

En toen kon de volatiele tocht van het aandeel beginnen. Algemeen kunnen we stellen dat beleggers tot eind 2017 niet al te veel plezier beleefden aan hun investering. De hype rond 3D-printing was achter de rug, de lucht werd uit de sector gelaten. Daarna ging het, weliswaar met veel horten en stoten, fors hoger. De opname in een gespecialiseerde sectorindex (Robo Global Robotics & Automation Index)en bijgevolg verschillende indextrackers duwde het aandeel rond de laatste jaarwissel vlot boven de 20 dollar. Ondertussen corrigeerde dit weer gedeeltelijk. Het bedrijf schommelt nu rond een marktkapitalisatie van 1 miljard dollar.

Koers Materialise sinds de beursgang in juni 2014, hier tot de slotkoers van 27 augustus 2019

Oprichter en ceo Wilfried Vancraen bezit nog steeds meer dan de helft van het kapitaal. Met zowel een diploma ingenieur in de elektro-mechanica als een master bedrijfskunde op zak weet hij zijn bedrijf goed te runnen. Dit doet hij op een conservatieve manier. Geleidelijke maar gestage groei is zijn motto. Volgens Vancraen moet 3D-printing niet bekeken worden als een revolutie in de industrie, maar eerder als een gegeven dat de hele sector op termijn zal veranderen, een evolutie. De topman kan verder pronken met tal van sectorprijzen en erkenningen.

Enorm toekomstpotentieel

Materialise is wereldleider in software voor 3D-printing. Hun decennialange ervaring en aanwezigheid in de VS leverde hen heel wat partnerships, ervaring en tevreden klanten op.

De Belgen partneren met de belangrijkste hardwarefabrikanten, maar ook bijvoorbeeld met chemiebedrijf BASF. Materalise profiteert daar van de materiaalkennis van de Duitse gigant, die overigens ook voor 25 miljoen dollar in het kapitaal van de 3D-printer stapte.

Meer materiaaltoepassingen, samen met een nog snellere en goedkopere productie, zullen 3D-printing in de toekomst tot een vaste waarde maken. Op al die vlakken worden continu belangrijke stappen gezet. Zowel beleggers als de bedrijfswereld houden in het oog hoe dit verder evolueert. De Vlaamse prijs ‘Factory of the Future’ sleepten ze daar in Leuven alvast in de wacht.

Gerichte overnames helpen Materialise de expertise aan te vullen op verschillende terreinen. Zo namen de Belgen in 2017 het Duitse ACTech over. AC Tech is een producent van complexe metalen onderdelen. Materialise was al een  expert in het 3D-printen van polymeren. Dankzij de overname konden ze hun ervaring met metalen verder aanscherpen door deze samen te voegen met ACTech.

Ook Engimplan uit Brazilië werd ingelijfd. Het gaat over een kleine transactie maar ze is zeer recent: van 1 augustus. Materialise kocht een belang van 75 procent in deze fabrikant van medische implantaten. Materialise zal dit aanbod verrijken met 3D-printing en tegelijk toegang krijgen tot het partner- en distributienetwerk van Engimplan.

De klanten bevinden zich naast de medische wereld ook in de lucht- en ruimtevaartsector, de bouw, fashion en kunst, automotive, brillen, en ga zo maar door.

Fabrikanten kunnen inmiddels in de wereld van de Additive Manufacturing terecht voor veel meer dan prototyping. De brug van prototypes printen naar massaproductie wordt volop gemaakt.

Een mooi voorbeeld van de ondersteunende rol van 3D-printing is te vinden in de luchtvaartsector. Lichte en passende elementen worden er reeds op grote schaal geprint voor onder meer de motoren. In de nieuwste Boeings zijn de turbineschoepen vervaardigd met behulp van Materialise-software.

Dankzij de software van Materialise kunnen onderdelen  sterk en toch veel lichter worden vervaardigd. Bijvoorbeeld voor onderdelen die in de ruimtevaart worden gebruikt.

3D-geprint haakje voor ruimtevaartsector

Gepersonaliseerde accessoires spreken ook tot de verbeelding. Zo draagt oprichter Vancraen zelf 3D-geprinte brillen. Lady Gaga schitterde dan weer op de rode loper in een geprinte ‘parametrische’ jurk.

Lady Gaga met 3D-geprinte jurk

Dit alles kan bovendien ter plaatse gebeuren waardoor er vanuit de ene kant van de wereld direct kan geproduceerd worden op de andere kant van de wereld, zonder transport. Materialise stelt op de website verder dat ‘3D-printtechnologie ook tot lichtere producten  en/of tot minder materiaalgebruik  leidt, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.’

Conclusie

De resultaten lieten nogmaals zien dat het bedrijf als een belegging op lange termijn moet gezien worden. Er zit enorm veel potentieel in 3D-printing, maar het is een geleidelijk proces, iets waar topman Vancraen terecht en geregeld op wijst.

De technologie heeft de mogelijkheid de wereldwijde industrie op zijn kop te zetten. Het biedt oplossingen om te prototypen, producten perfect op maat te vervaardigen en ook onderdelen op grote schaal te produceren, zeker als de kosten  van de techniek nog verder omlaag gaat. Industry 4.0 zal voor een niet onbelangrijk gedeelte gevormd worden door 3D-printing en Materialise wist hier al een leidersrol te vergaren.

Door de hoge waardering kan het mogelijk zijn op lagere peilen in te stappen, maar Beurswereld.com staat sowieso positief tegenover dit aandeel, op lange termijn.

Visie Beurswereld.com op lange termijn: Positief gestemd

Risico: D

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Disclaimer: Zie pagina ‘Visie, risico en disclaimer’ onder rubriek ‘Aandelen’

Mogelijkheden ‘risico’

A: Defensief

B: Gemiddeld risico

C: Dynamisch

D: Volatiel

Beeldmateriaal: Yahoo Finance en website Materialise

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s