Boris Johnson met voet op tafel, maar met handen gebonden

De nieuwe Britse premier sprak afgelopen dagen met enkele Europese toppolitici over de Brexit. Hij blaft veel maar wat zal hij bereiken?

Boris Johnson sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel op woensdag en een dag later zag hij de Franse president Emmanuel Macron. Komend weekend ziet het clubje elkaar weer op de G7-top in Frankrijk.

De twee invloedrijkste bewindvoerders in de Europese Unie maakten Johnson duidelijk dat de bal in zijn kamp ligt. Veel manoeuvreerruimte gaven ze niet, al zetten ze de deur op een kier voor eventuele nieuwe maar werkbare voorstellen. Zo mogen Britten ook goed alternatief voor de Ierse backstop voorstellen. deze ‘verzekeringsmaatregel’ die de EU eiste voorkomt in de toekomst een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland maar laat wel de grens openstaan tussen Europa en het VK, hetgeen moeilijk ligt voor die laatste.

Met de handen gebonden

Johnson mag dus met nieuwe voorstellen komen, maar eigenlijk is hij met de handen gebonden.

Ten eerste is er absoluut niet veel tijd meer. Eind oktober moet het Verenigd Koninkrijk de Unie effectief verlaten, meer dan drie jaar na het referendum.

Ten tweede moet Johnson zijn eigen hachje wat proberen te redden. Hij heeft in het verleden veel gebluft. Hij zou de EU wel onder druk zetten of gewoon een harde Brexit doorvoeren indien nodig. In de realiteit van zijn nieuwe functie zal dit wel wat moeilijker liggen.

Ten slotte, en dat is waarschijnlijk het moeilijkste punt, is er de grote afstand tussen het Britse Lagerhuis en de EU. De eerder onderhandelde deal door May, met onder meer de fameuze backstop, ligt voor de meerderheid in het Britse parlement erg moeilijk. De Europese Unie wil er dan weer niet fundamenteel van afwijken.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: AFP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s