Andere maatregelen nodig om economie te boosten!

Alleen extra monetaire stimulus zal het verschil niet maken. Er zijn andere en eventueel drastischere zaken nodig, als men de economische verzwakking wil tegengaan. 

Morgen begint een driedaags symposium van centraal bankiers in Jackson Hole, Wyoming. Het thema van de conferentie, waar de belangrijkste centrale banken van de wereld vertegenwoordigd zijn, luidt “Uitdagingen voor monetair beleid”.

De financiële markten zijn uiteraard in de ban van het gebeuren. Zullen de centraal bankiers in hun kaarten laten kijken wat toekomstig monetair beleid betreft? De ECB en de Federal Reserve werden afgelopen maanden in ieder geval een pak dovisher, naar aanleiding van de verzwakkende economische omstandigheden. Extra stimulusmaatregelen zijn op weg.

De Fed heeft reeds de rente verlaagd, zij hebben wel nog wat ruimte. De ECB liet in haar laatste rentebesluit duidelijk verstaan dat er zaken op komst zijn. De rente zou daarbij lager kunnen. Jawel, NOG lager. Het inkoopprogramma voor obligaties herstart. Jawel, zelfs met de huidige opgezwollen balans aan schuldpapier.

Andere maatregelen nodig

Als er dan toch nog extra maatregelen nodig zijn in de huidige economische omgeving, dan zou men wat meer in de richting van andere zaken moeten kijken, in plaats van meer van hetzelfde.

Zo zijn er drastischere monetaire maatregelen, zoals het inkopen van aandelen. Japan heeft dit lang gedaan. Of zelfs helikoptergeld. Niet letterlijk natuurlijk, dit kan cash gestort worden op rekeningen.

Het interessantste zijn wellicht overheidsbeslissingen. Zij zouden 1) de belastingen moeten verlagen om zo de economie meer zuurstof te geven en 2) meer in infrastructuur kunnen investeren.

Dit gebeurt natuurlijk al, maar de nadruk zou meer hierop moeten liggen, ten koste van het traditionele beleid van de centrale banken, dat nu wel stilaan op haar limieten botst. Zeker in Europa!

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: Mike Lawrence

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s