Vlucht naar veiligheid! Enkele illustraties

De vlucht richting veilige havens valt meer en meer op. Sinds eind vorig jaar is de onzekerheid en nervositeit serieus toegenomen. Beleggers steken meer en meer geld in activa die worden beschouwd als ‘veilig en stabiel’. Hieronder enkele illustraties

In de eerste plaats is er uiteraard goud. De goudprijs staat nog niet op een all time high maar het scheelt niet veel. In onzekere tijden stappen relatief meer beleggers uit aandelen en steken ze hun geld in het edelmetaal. De waarde ervan wordt zeker niet alleen door de industriële toepassingen of het gebruik bij sieraden bepaald, maar ook door portefeuillebescherming. Hieronder een jaargrafiek van een future op goud.

Een andere safe haven zijn staatsobligaties van betrouwbare overheden met sterke economieën. Amerikaans en Duits staatspapier bijvoorbeeld. Hieronder twee grafieken op een jaar, de eerste voor US bonds op tien jaar, de tweede voor de Deutsche bund, met zelfs een fors negatieve yield. Het staatspapier wordt massaal gekocht, de waarde ervan gaat omhoog maar de rente wordt procentueel minder groot op deze hogere prijs. Uiteraard helpen ook de centrale banken een serieus handje wat die lage rentes betreft (en hoge obligatiekoersen).

Onzekerheid

De redenen voor al deze onzekerheid zijn talrijk. Maar eigenlijk komen ze allemaal op hetzelfde neer: de economie zwakt wereldwijd af en de kans dat dit nog even aanhoudt is reëel. Geopolitieke factoren als de handelsoorlog, de Brexit, Italiaanse politiek, … doen iedereen stappen terugzetten.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Grafieken: CNBC

Foto:  FXEmpire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s