Niet te negeren recessie-signaal!

Vanuit de obligatiemarkten kregen we gisteren en vandaag een belangrijk recessie-signaal. De inverse rentecurve was in het verleden vaak de voorbode van onheil. 

Ik berichtte er al eerder over. Verschillende macro-economische cijfers verslechteren. Alleen de werkgelegenheid en de centrale banken houden het boeltje recht. De verschillende geopolitieke problemen werken zeer contra-productief.

Een veel gevolgde recessie-indicator gaf woensdag eveneens een rood signaal af. Het gaat om de meest gevolgde rentecurve. Die van tweejarige Amerikaanse staatsobligaties tegenover tienjarige. Normaal gezien draagt een lening met een langere looptijd een hogere rente dan een kortere. Wanneer deze situatie zich omkeert spreken we van een inverse rentecurve. In het verleden volgde op zo’n signaal vaak een recessie, half tot anderhalf jaar na datum. In 2007 zagen we dit voor het (voor)laatst.

Deze inversie was woensdag van korte duur maar na een blik op de yields merk ik op dat de tienjaars vandaag alweer lager noteerde dan de tweejaars… tijdelijk alvast. Verschillende andere rentecurves, zij het minder belangrijke, zijn trouwens ook invers.

De reden voor deze abnormale situatie is te vinden bij het zeer langdurige lage rentebeleid van de centrale banken. De commerciële banken hebben het dan weer zeer moeilijk met deze situatie. Hun basis verdienmodel brengt niet meer op, namelijk op korte termijn geld ontlenen om het op lange termijn met een winstmarge uit te lenen.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

foto: Getty Images

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s