Europese economie heeft het moeilijk, Duitse motor sputtert

Da Duitse economie, motor van Europa, sputtert almaar meer. Het vertrouwen van ondernemers slinkt. Vooral de industrie heeft het moeilijk. 

Macro-economische cijfers hoeven meestal niet al te snel uw vertrouwen in de economie te laten floreren of juist de grond in te boren. Een cijfertje onder de verwachtingen, dan weer ééntje erboven. Wat meer groei, wat minder groei… Gerommel in de marge.

Meer dan gerommel wordt het wanneer een hele reeks deprimerende cijfers elkaar opvolgen en hier en daar zelfs krimpcijfers komen aanzetten. En dit lijkt nu het geval. Versta me niet verkeerd, gaan panikeren is sowieso niet aan te raden en er is vooralsnog geen reden voor.

Toch wil ik enkele verontrustende cijfers poneren, met betrekking tot de Europese economie en in het bijzonder de Duitse. Sinds begin dit jaar kon de economische motor van Europa geen groeicijfers voor de PMI’s meer publiceren. Keer op keer leek de krimp in de industrie zelfs groter te worden. De enquêtes die afgenomen worden bij inkoopmanagers van Duitse bedrijven, en die gelden als voorlopende indicatoren, tonen maar weinig vertrouwen in de toekomst.

Vandaag, dinsdag, publiceerde het Duitse onderzoeksbureau ZEW haar maandelijks index voor het ondernemersvertrouwen. Deze was zwaar negatief. Veel slechter dan de al pessimistische verwachtingen.

Diensten houden vrij goed stand. Hoe zou dit nu komen? Deze blijven voornamelijk lokaal. De industriële goederen, waarin Duitsland een belangrijk aandeel heeft, krijgt te maken met wereldwijde groeivertraging, Brexitonzekerheid en handelsconflicten. Dit zet het vertrouwen (vooral van de bedrijven in de sector, maar ook daarbuiten) op een laag pitje, de investeringen gaan overal dalen.

Recessie?

Het Verenigd Koninkrijk publiceerde vorige week een negatief groeicijfer voor het tweede kwartaal (-0,2 procent). Als dit zich herhaalt in het derde kwartaal spreken we officieel van een recessie.

Morgen kijken we uit naar een nieuw reeksje groeicijfers, onder meer uit Duitsland en de hele Eurozone. We zullen zien wat dit geeft, maar we zitten in ieder geval nog lang niet aan een algehele recessie in Europa. Groeivertraging en verslechterende omstandigheden, dat wel.

Meer over de economische conjunctuur hier.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: Fotolia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s