Gevaarlijk… Dans dicht bij de uitgang!

De Fed verlaagt de rente opnieuw, en daarmee is de bocht richting extra stimulus wereldwijd volledig ingezet. Een niet helemaal ongevaarlijke situatie….

De Amerikaanse centrale bank verlaagde, zoals verwacht, de basisrente met 25 basispunten tot 2-2,25 procent. Ze maakten verder een opening voor een extra rate cut later dit jaar. Daarnaast zullen ze vanaf 1 augustus de balans niet meer verkleinen maar alle aflossingen van obligaties weer in de economie investeren. Dit is twee maanden vroeger dan eerder gesignaleerd.

Op die manier reageren de centraal bankiers op vele verslechterende economische cijfers, waar een escalerend handelsconflict en het Brexit gevaar ook geen goed aan doen.

Ook de ECB wordt heel wat soepeler in haar toon. Vorige week hintten ze op een lagere rente en mogelijks een hervatting van QE, opkopen van schuldpapier.

Gevaarlijk

De centrale banken menen het dus. Ondanks het feit dat ze daarmee het schuldenprobleem en de bubbels nog vergroten. En ondanks een economie die eigenlijk zo’n abnormaal accommoderend beleid niet zou mogen nodig hebben.

De overheden maakten niet genoeg gebruik van de vette jaren om hun schulden af te bouwen. De rente laag houden komt hen dus goed uit. Echter, op die manier bestaat er een reëel gevaar van nog verder stijgende schulden, ook bij de bedrijven.

Blijven dansen zolang de muziek speelt

De bulkmarkt houdt ondertussen al meer dan 10 jaar aan, de beurzen zijn niet meer goedkoop (,abnormaal duur nu ook weer niet,) en de schulden zijn bij verschillende actoren groot.

Toch kunnen de centrale banken met hun massale doping die markten nog wel even hoger sturen. Tegen die instanties ingaan kan je veel geld kosten.

Het feest kan anderzijds snel gedaan zijn. We blijven dus best dansen zolang de muziek speelt, maar een dansje dichtbij de uitgang!

Dollar

De dollar stijgt momenteel ondanks de renteverlaging, de beurzen dalen… Vreemd? Niet echt. De markten hadden zich helemaal verwacht aan de renteverlaging van de Federal Reserve. En eigenlijk hadden ze meer verwacht, net als president Trump.

Meer over beleid centrale banken

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: REUTERS/Yuri Gripas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s