Extra stimulus komt eraan, Europese industrie baart zorgen

De ECB liet donderdag de rente nog ongemoeid maar opende de deur naar extra stimulus. Tijdens de persconferentie klonk Draghi vastberaden wat betreft het inflatiedoel maar pessimistisch over de Europese economie.

Rente 

De volgende bewoordingen openen de weg naar een lagere rente in de nabije toekomst, mogelijks al tijdens de volgende vergadering in september:

“De Raad van Bestuur verwacht dat de basisrentetarieven van de ECB ten minste de gehele eerste helft van 2020 op hun huidige niveau of lager blijven.”

De toevoeging “of lager” kondigt een mogelijke renteverhoging aan. Al is dit eerder ‘zeer waarschijnlijk’ dan ‘mogelijk’, als ze dit in hun communicatie toevoegen.

De algehele verwachting is een renteverlaging onder de vorm van een nog lagere depositorente. Deze staat nu -0,40 procent negatief.

Ondanks de opening naar nog lagere rentes veerden de bankaandelen op. Dit is te danken aan enkele toegevingen aan de financiële instellingen, zoals een opening naar tiering van de strafrente en extra inkopen van obligaties.

Tiering en QE

In haar officiële communicatie verwees de Europese Centrale Bank naar het “onderzoeken van extra mogelijkheden” tot monetaire stimulus. Er werd expliciet gesproken over tiering van de depositorente en QE.

Met tiering van de depositorente zouden de commerciële banken gedeeltelijk kunnen vrijgesteld worden van de strafrente die ze moeten betalen als ze geld stallen in Frankfurt. Tot een bepaald bedrag bijvoorbeeld.

De QE, quantitative easing, wordt mogelijks herstart. Het vorige inkoopprogramma van obligaties liep al een hele tijd geleden af. De aflossingen van obligaties in portefeuille worden constant integraal geherinvesteerd. Nu denkt de centrale bank eraan de balans nog verder te laten opzwellen, door dit programma te herstarten. Om voldoende mogelijkheden te hebben zullen ze dan de in aanmerking komende obligatieklassen kunnen uitbreiden, of de limiet van 33 procent aan staatsobligaties per land verhogen.

Meerdere zaken samen?

Een lagere rente én heropstart van QE? Het is maar zeer de vraag of Draghi dit ook allebei tegelijk zal doorvoeren. Daarvoor is de economie er toch niet erg genoeg aan toe? Of denkt Draghi van wel?

Pessimistische voorzitter

De voorzitter klonk alleszins nogal negatief over de Europese industrie tijdens zijn persconferentie, volgend op de publicatie van het rentebesluit. De markten leken er ook depressief van te worden en lieten hun eerdere winsten meer dan varen.

Uit de PMI-cijfers van gisteren en het Duitse ondernemersvertrouwen van het ‘Ifo-instituut’ bleek in ieder geval geen al te mooi beeld. Vooral de Duitse industrie zit in een diepe recessie.

Symmetrische doelstelling

De bewoordingen rond de inflatiedoelstelling werden ook wat aangepast in het officiële bericht van de ECB. Er wordt weinig aandacht aan besteed, maar het is niet onbelangrijk.

Men sprak niet enkel meer over “een inflatie van dichtbij maar net geen 2 procent op de middellange termijn”, maar voegde toe dat dit symmetrisch moet bekeken worden. Na lange tijd van té lage inflatie moet er dan ook een periode met een inflatie hoger dan 2 procent volgen, om gemiddeld aan die beoogde “prijsstabiliteit” te komen.

Reeds jarenlang bengelt de inflatie, het merendeel van de tijd, onder de doelstelling. De toevoeging van symmetrie is dus de facto een verhoging van de doelstelling voor de komende tijd.

Meer over beleid centrale banken

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: Getty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s