Draghi wil afzwaaien met vuurwerk. Welke pijlen heeft hij?

De ECB zal dit jaar vermoedelijk nog extra stimulusmaatregelen nemen. Donderdag wordt een nieuw rentebesluit gepubliceerd, gevolgd door een persconferentie. Dan krijgen we waarschijnlijk meer info.

Rente en QE

Mario Draghi wordt in november opgevolgd door Christine Lagarde, oud-minister van financiën van Frankrijk en momenteel topvrouw van het IMF. De voorzitter van de Europese Centrale Bank zal waarschijnlijk in ‘schoonheid’ eindigen door een extra stimuluspakket te lanceren. Dit is in ieder geval de algehele verwachting. Draghi’s taal wees afgelopen maanden duidelijk in die richting en bovendien wordt de Amerikaanse ‘collega Fed’ ook duidelijk dovisher.

De redenen die ze aanbrengen voor extra stimulus zijn nu niet bepaald sluitend. Er is sprake van verslechterende economische omstandigheden, geopolitieke onrust en de inflatie blijft achter. Echter, we zitten ver van een recessie, de arbeidsmarkt zit goed en geopolitieke strubbelingen heb je zo goed als altijd. Die langere en extra doping voor de markten doet ook gevaarlijke schuldenbubbels ontstaan. Pascal Paepen, beleggingsexpert en docent aan de KU Leuven en de Thomas More Hogeschool, sprak zijn bezorgdheid hierover ook al uit tegenover Beurswereld.com. 

Het inflatiestandpunt is beter te begrijpen. De vooropgestelde twee procent blijft maar achterwege, ondanks een jarenlange nulrente en een biljoeneninkoop aan obligaties.

De kans is groot dat de ECB de twee voorgenoemde zaken nog extra doordrijft. Een lagere depositorente bijvoorbeeld, of een uitzicht op nog langere tijd van extreem lage rente, tot na half 2020. Een hervatting van de obligatie-inkopen (QE) zit in de pijplijn, waarbij eventueel naar iets risicovollere bedrijfsobligaties kan worden gekeken. De limiet van 33 procent aan overheidsobligaties per land kan opgezegd worden, … Maar uiteindelijk blijft dit meer van hetzelfde, datgene dat tot nu toe niet (genoeg) mocht baten.

Bovendien doet die lage rente de financiële instellingen pijn. Een gedeeltelijke vrijstelling van de strafrente (negatieve depositorente) op tegoeden van banken in Frankfurt zou de renteverlagingen dan weer kunnen vergezellen.

Wat werkt mogelijks beter?

Bovenstaande maatregelen konden tot nu toe geen potten breken. Wat werkt dan wel? Hieronder bespreek ik twee wapens die de centrale banken kunnen bovenhalen, maar waar ze zich waarschijnlijk niet aan wagen.

Ten eerste is er de mogelijkheid tot aankopen van aandelen. Een heel effectieve maatregel… als beleggers een groot aandeel van de bevolking uitmaken. Dit is in Europa niet het geval. Bovendien zou de ECB het verwijt krijgen de ‘rijksten’ te steunen, want zo worden alle beleggers spijtig genoeg te vaak bekeken.

Een andere maatregel wordt ook wel ‘helikoptergeld’ genoemd. Een helikopter laat geldbiljetten neerdwarrelen en dan… consumeren maar. Uiteraard zal dit in werkelijkheid ordelijker gebeuren, door middel van stortingen op rekeningen of een belastingvermindering betaald door de centrale bank. Dit is een verregaande maatregel die nog nooit werd toegepast.

Beiden zouden zorgen voor extra consumptiemiddelen en dus inflatie. Maar is de economie momenteel niet een beetje te sterk om zo’n zaken in te voeren?

Meer over centrale banken hier.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: EPA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s