Inflatiedoelstelling ECB mogelijks aangepast. Nog langer stimulus?

De ECB heroverweegt haar inflatiedoelstelling van bijna, maar net geen, 2 procent aan te passen. Volgens Bloomberg komt er dan een flexibelere ‘symmetrische’ doelstelling van 2 procent. 

De Europese Centrale Bank haalt al jaren amper die 2 procent inflatie. Nu overweegt de ECB de concretisering van haar mandaat iets aan te passen. Het zou dan gaan om een ‘symmetrisch’ inflatiedoel.

Wat wil dit nu zeggen? Wel, met een symmetrische inflatie van 2 procent wil men, op langere termijn, gemiddeld die 2 procent halen. Het wordt bijgevolg belangrijker na een periode van zeer lager inflatie een langere periode te hebben met meer dan 2 procent, om zo dat evenwicht terug te vinden.

We, of liever de ECB, strijden nu al jaren met een te lage inflatie. Al de stimulusmaatregelen, van ultralage rente, over een strafrente voor het parkeren van geld en goedkope lange termijnleningen aan banken, tot het inkopen van obligaties, het was tot nu toe allemaal niet genoeg.

Als de nieuwe doelstelling erdoor komt zal de centrale bank ook een langere periode met een inflatie van meer dan 2 procent moeten aanhouden. Dit wil dus zeggen dat er nog extra stimulus en een langere tijd aan lage rentes zullen nodig zijn. En dat is waarschijnlijk ook het doel van de beleidsreview.

En we zitten sowieso nog ver van een tijdperk met hogere rentes, zoals deze voor de crisis… We moeten stilaan gaan wennen aan een nieuw normaal denk ik, waarbij de rentes structureel lager liggen dan vroeger.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: EU

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s