Taiwan drijft China en VS weer verder uit elkaar

Het de facto onafhankelijke Taiwan, Republiek China, dreigt een nieuwe hindernis te worden op de weg naar een ‘oplossing’ voor het ‘handelsconflict’ tussen China en de VS. 

Vanwaar al deze aanhalingstekens? Wel, hoe kan er een oplossing gevonden worden voor het conflict tussen China en de VS, als het een ‘handelsconflict’ wordt genoemd. Hier gaat het in de eerste plaats natuurlijk niet over, het is een strijd die zich afspeelt op langere termijn, één voor wereldheerschappij, economisch en technologisch.

Maar goed, Trump en Xi Jinping hebben tijdens hun ontmoeting eind juni afgesproken de gesprekken weer te herstarten om tot een oplossing te komen rond de handelsonenigheden. Als dit lukt kunnen we wel even een pauze krijgen in de koude oorlog tussen de twee grootmachten.

Nu dreigt Taiwan echter weer een wig te drijven tussen beiden. China beschouwt Taiwan als deel van haar territorium. Om Beijing tegemoet te komen erkennen de meeste landen de Republiek China niet officieel. Officieus hebben de VS echter wel betrekkingen met Taiwan, om strategische en rationele redenen.

De levering van militaire middelen aan Taiwan is altijd al een doorn in het oog geweest van China. En nu zouden verschillende Amerikaanse bedrijven, waaronder General Dynamics Corp., Honeywell International en Raytheon voor twee miljard dollar aan raketten, tanks, machinegeweren, … gaan leveren. China dreigt ermee de bedrijven te sanctioneren, ook voor hun andere activiteiten, wanneer de deals doorgaan. Ze zetten druk op Washington om deze verkopen te blokkeren.

Trump liet zich trouwens, enkele dagen geleden, ook nog eens streng uit tegenover zijn Chinese gesprekspartner. Volgens de president houden zij zich niet aan de afspraak om meer landbouwproducten te importeren…

Vandaag zette hij nog eens de effecten van de Amerikaanse importtarieven in de kijker. Hij stelde dat Amerika de grote winnaar is en China bedrijven verliest en de Amerikaanse kas spijst.

Beide grootmachten spraken af de onderhandelingen te hervatten, maar hier en daar de druk nog eens opvoeren blijft erbij horen…

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: Getty Images, Shutterstock, CNN Money

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s