Bpost: initiële analyse: falling knife of te zwaar afgestraft aandeel?

Scroll down to content

Aandeel genoteerd aan Euronext Brussel

Activiteiten: Brievenpost en pakketjesbezorging. Opererend in België maar via dochters ook actief in onder meer Nederland, de Verenigde Staten, China en Australië.

In het buitenland pakketjes onder de naam Landmark Global.

Ook een bankdienst maar deze is verwaarloosbaar in het geheel.

Gemiddeld koersdoel analisten, berekend door Trivano.com: 10,62 euro.

Koers bij schrijven 11 juli 2019: 8,32 euro

Koers/winst: 5,75 op basis van resultaten 2018, niet meer representatief aangezien winst lager zal liggen. Forward P/E ruime 8.

De verschillende bepalende elementen voor Bpost hieronder opgesomd met vervolgens een conclusie.

Pakketjes : groeipoot met uitdagingen

Mooie groeipoot. Serieus stijgende omzetten en activiteiten op dat gebied, niet alleen in België maar wereldwijd. Bpost kan het netwerk inzetten om hieraan te beantwoorden. Nu die marge nog omhoog krikken!

Het is echter niet alleen rozengeur en maneschijn. De kosten komen hoger uit dan verwacht en de marges dus lager. De zeer beloftevolle activiteit die logistieke bedrijven erbij namen om de dalende postvolumes te compenseren blijken dus geen heilige graal te zijn. Bovendien is de activiteit zeer concurrentieel. Er is dus zowel druk op de bovenste lijn als op de onderliggende resultaten.

Radial : verkeerde beslissing? 

Eind 2017 overgenomen voor 820 miljoen dollar.

Radial is een Amerikaans bedrijf die de verticale dienstenketen rond e-commerce overvleugelt. Het bedrijf werd overgenomen om expertise in allerlei geïntegreerde e-commercediensten overal toe te passen. Bpost spitste zich eerder enkel toe op de last mile delivery. Radial zorgt ook voor de afhandeling van de logistiek in grote verdeelcentra, beveiligde aankopen en betalingen online, bestrijding van fraude, contact met en service voor de koper en verkoper, … De last mile delivery doen ze niet, maar dat vult Bpost dan aan. Topman Koen Van Gerven is overtuigd van de complementariteit van beide bedrijven. Hij wil de activiteiten van Radial exporteren naar Europa om een ruime logistieke e-commercespeler te worden aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Tot daar het goede nieuws, want Radial kwam afgelopen kwartalen niet al te positief in beeld. Met reden… de klantentevredenheid lag enorm laag, het verlies aan klanten bijgevolg hoog, de omzet bleef maar onder druk staan. In juni 2018 werd een nieuwe strategie aangeboord die het bedrijf commercieel weer op de rails moet krijgen. Van Gerven hamert op het kijken op lange termijn wat dit betreft.

Volgens hem draait Radial operationeel goed, liggen er commercieel (overtuigen van meer nieuwe klanten) nog wat uitdagingen en tegen 2022 verwacht hij een bijdrage aan de omzet van 100 tot 120 miljoen dollar.

Post : interessante maar krimpende activiteit

De problemen bij Radial komen niet alleen. Het briefverkeer krimpt sneller dan verwacht en komt in de buurt van het Nederlandse verhaal. Zelfs de overheid, traditioneel wat achter op vlak van digitalisering, begint meer en meer post te vervangen door elektronische alternatieven, zoals loonbrieven bijvoorbeeld.

Staatssteun

Die overheid heeft nog altijd meer dan de helft in handen van Bpost. Samen met de vakbonden staan ze al te vaak hervormingen in de weg. Al zijn ze ook soms een belangrijke hulp voor het bedrijf.

Eind 2020 vervalt het beheerscontract met de Belgische overheid. Hierin worden afspraken gemaakt tussen Bpost en de staat omtrent maatschappelijk belangrijke taken, zoals een regelmatige postbedeling, voldoende kantoren, … Bpost krijgt hiervoor staatssteun.

Het contract voor kranten- en tijdschrijftenbedeling vervalt eveneens eind 2020 en de overheid is verplicht dit opnieuw open te stellen voor concurrenten. Verder kwamen er klachten vanuit de hoek van de dagbladhandelaren maar het bedrijf sloot een schikking met hen. Bpost kreeg voor dit contract 170 miljoen euro subsidies per jaar, dit verliezen zou een zware domper zijn. Er zijn echter, net als de vorige keer, nog altijd geen realistische alternatieven. Nog verdere digitalisering is dan weer wel een reëel gevaar.

Afgestrafte beurskoers

De beurskoers is in elkaar gedonderd door bovengenoemde problemen. Begin 2018 was het aandeel nog even meer dan 28 euro waard. Nu nog een goede 8. De koers toen was overdreven, de afstraffing ook.

Laatste resultaten + outlook

Beleggers zoeken nog hun weg doorheen het nieuwe Bpost. De jaarcijfers werden goed ontvangen, de eerstekwartaalcijfers niet, waarop het aandeel respectievelijk weken aan een stuk goed presteerde, dan weer slecht.

Tijdens de eerste kwartaalcijfers werd de outlook bevestigd. Ze willen dit jaar een genormaliseerd bedrijfsresultaat (EBIT) neerzetten van meer dan 300 miljoen euro. In 2018 was dit 424,3 miljoen, in 2017 nog 501,6. In het eerste kwartaal werd al 95,8 miljoen realiseerd. Radial blijft verlies maken.

2018 was al heel zwak. De omzet ging dan wel hoger (overname Radial), de kosten verhoogden echter en torpedeerden de onderliggende resultaten.

Verdere omzetstijging en kostenbesparingen (verhoging van de marges) zullen het mooie weer moeten maken, maar bij dat laatste zitten de vakbonden vaak in de weg.

Dividend

De resultaten staan onder druk en het dividend is niet meer zeker. De beleggers die Bpost in portefeuille hadden omwille van het hoge en stabiele dividend gooiden massaal de handdoek in de ring.

Volgens Beurswereld.com is het niet zozeer de vraag of Bpost het dividend zal verlagen, maar wel met hoeveel. De laatste drie dividenden bedroegen, interim- en slotuitkering samen, 1,31 euro. Een halvering is mogelijk maar minder waarschijnlijk. Analisten verwachten gemiddeld een dividend van 0,87 euro dit jaar.

Bpost streeft er trouwens naar 85 procent van de nettowinst uit te keren.

Schulden

Bpost torst behoorlijk wat schulden. Schuldratio (Alle liabilities/totale activa) van net geen 80 procent, maar concurrent PostNL is er wat dit betreft veel erger aan toe. Deutsche Post bijvoorbeeld wat beter.

Met hoge kasstromen kan zo’n schuld wel gedragen worden, al zijn de lage marges bij de pakjesafdeling en de krimp in de postdiensten hier geen positief element.

Multiples

Koers-winstverhouding: 8,31, aan de lage (dus goedkope) kant, maar in hoeverre krimpt de winst nog?

Koers-boekwaarde: 2,15, vrij hoog.

Consolidatie

De mogelijkheid tot consolidatie in de sector, lees overnames is nog steeds aanwezig. Dit kan zorgen voor synergieën en opluchting in een geplaagde (Europese) sector. bij consolidatie vermindert ook de druk op de prijzen en kunnen de bedrijven volop profiteren van volumegroei bij de pakjes.

 

Conclusie

Het verhaal van Bpost is dubbel. De van oudsher belangrijkste activiteit, namelijk postbezorging, krimpt en zal dat onvermijdelijk blijven doen. Ze proberen anderzijds de groeiende sector van pakketjesbezorgingen aan te boren. Volgens Beurswereld.com zit hier nog een mooie toekomst in. De marges moeten dan wel omhoog.

De overname van Radial was te duur maar de expertise ervan ook naar Europa exporteren kan wel goede zaak zijn.

Er zitten heel wat negatieve zaken in het verhaal van Bpost, mocht het aandeel nog boven de 20 euro noteren zoals jaren geleden was het verdict ongetwijfeld negatief. Maar gezien de huidige zeer zwaar afgestrafte beurskoers heeft Beurswereld.com een positieve blik op lange termijn voor dit aandeel, steunend op de toekomstige trend van e-commerce.

Visie Beurswereld.com op lange termijn: Positief gestemd

Risico: C

Mogelijkheden ‘risico’

A: Defensief

B: Gemiddeld risico

C: Dynamisch

D: Volatiel

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

 

De schrijver heeft een long positie in het aandeel.

Lees er zeker de disclaimer en uitleg rond visie van beurswereld.com op na.

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s