Beste Fed, hier klopt iets niet!

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve hield vandaag een toespraak in het Huis van Afgevaardigden waarbij hij wees op heel wat gevaren en risico’s voor de economie. 

De centrale bank werd afgelopen weken al een stuk dovisher, net als de ECB trouwens. Beleggers beginnen meer en meer te hopen op extra stimulus, bijvoorbeeld onder de vorm van renteverlagingen. De markten rekenen zelfs op meerdere Amerikaanse verlagingen, dit jaar nog.

Tijdens zijn speech had Powell meer aandacht voor de economische risico’s dan voor de positieve elementen, zoals een beresterke arbeidsmarkt. Dit wijst mogelijks op een effectieve renteverlaging later deze maand.

De gevaren die genoemd werden waren onder meer het handelsconflict en de Brexit, maar ook… de hoge schulden van bedrijven.

Door een renteverlaging kunnen ze inderdaad tegemoet komen aan die schuldenlasten, velen zullen immers serieus beginnen kwakkelen als ze op hun schuldenberg hogere intresten moeten betalen.

Echter, misschien is het ook wel gezond dat de slechtste leerlingen van de klas eens afgestraft worden en eruit worden gefilterd? Als de zee wegtrekt zien we wie geen zwembroek droeg…

Door verdere verlagingen van de rente wordt het probleem vooruitgeschoven en vergroot. Die lage rente was immers de oorzaak van de massale schulden. Het was/is goedkoop om te lenen en te investeren in eigen aandelen, overnames, … Dit nog maar eens herhalen/verderzetten zal de schuldenberg nog verder doen oplopen.

Juiste interpretatie markten?

Of interpreteren de markten de taal van de Fed niet goed en zijn ze helemaal niet van plan drastische renteverlagingen door te voeren? Zou kunnen, maar dan was de speech van Powell vandaag wel vrij onhandig, net als de dovish taal na de laatste beleidsvergadering.

Ik zou extra stimulus in de huidige omstandigheden enigszins begrijpen, maar er zijn wel degelijk grote vraagtekens bij te plaatsen. En al zeker wanneer men het doet om Trump te sussen!

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: Alex Wong/Getty Images

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s