Opmerkelijke opening naar meer stimulus door ECB

Draghi gaf beleggers waar ze stiekem op hoopten, een opening naar meer stimulus. Tijdens het jaarlijkse symposium in Portugal sprak de voorzitter over het belang van de inflatiedoelstelling om  zo eventuele extra stimuli te rechtvaardigen. De weg naar normalisering van het beleid hebben we bijgevolg nooit gehad, we gaan na de vorige stimulusronde gewoon nog een stap verder…

Mario Draghi hamerde in zijn speech op de lange termijndoelstelling van de ECB, namelijk een inflatie van net geen twee procent, gemiddeld genomen, op de langere termijn. Nu zit die inflatie al jarenlang meestal onder die twee procent, ook een hele periode boven die twee procent mag echter om symmetrisch tot die twee procent te komen.

En vandaag kwam ook een nieuw inflatiecijfer voor de Eurozone naar buiten, van Eurostat. Slechts 1,2 procent in mei…

Opmerkelijk was dat de voorzitter zelfs sprak over de mogelijke hervatting van de QE, het inkoopprogramma van obligaties. Dit ondanks de al enorm opgezwollen balans van Frankfurt. “Er zijn nog voldoende mogelijkheden,” verklaarde hij.

Verder zou de nulrente volgens hem nog lager kunnen.

Trump is niet zo tevreden met de situatie, en dit liet hij duidelijk blijken via Twitter. Het klopt natuurlijk dat een lagere rente in Europa onze bedrijven helpt, ten opzichte van buitenlandse, vooral de lagere euro die eruit voortvloeit bevordert de concurrentiekracht.

De recente geopolitieke en macro-economische tegenwind zet centrale banken wereldwijd aan tot een soepelere toon.

Fed, Bank of England en Bank of Japan

Komende dagen worden nog spannend met rentebesluiten van de Federal Reserve op woensdag, de Bank of England en de Bank of Japan, beiden op donderdag.

Centrale banken

Foto: Getty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s