De berg aan uitdagingen voor Musk en zijn Tesla

Scroll down to content

Tesla heeft het niet makkelijk. De productie en leveringen stellen almaar teleur, her en der vliegen de wagens in brand, torenhoge schulden,… Daar komen nog uitdagingen bij vanuit China en de concurrentie.

China

China is een groeimarkt op vele vlakken. Tal van bedrijven willen deze markt veroveren. Een groeiende middenklasse werkt zeer aanlokkelijk. Echter, meer en meer blijkt dat 1) China vrij patriotistisch, 2) het land op vlak van technologie minder en minder moet onderdoen voor de Westerse wereld 3) de vraag naar elektrische wagens afneemt en 4) de handelsoorlog met Amerika aan de zaken knaagt. Het feit dat Musk wil bouwen in China zelf is dan weer wel een bevorderlijk argument.

Waar Tesla en haar aandeelhouders aanvankelijk een mooie toekomst zagen in China moeten ze deze hoop toch wat gaan afschrijven. China zal voorrang geven aan haar eigen (elektrische) wagens. De fiscale stimuli voor de wagens worden bovendien teruggeschroefd.

Concurrentie

Ik las afgelopen week dat Jaguar en BMW de krachten gaan bundelen in de ontwikkeling en productie van elektrische wagens. Samen zullen ze een groep experts aan het werk zetten in München.

Eerder schreef ik al dat de concurrentie Tesla op de hielen zit, op deze manier gaan ze het nog wat versnellen. En beide genoemde bedrijven hebben al heel wat expertise in elektrische wagens. Vooral BMW was met haar i-modellen één van de trendsetters.

Bovendien hebben de traditionele merken een sterker uitgebouwd netwerk, qua productie en distributie.

Jaguar en BMW zijn niet de enigen, ook andere autofabrikanten beginnen samen te werken, daarom niet altijd op het vlak van elektrische wagens, maar dit kan een volgende logische stap zijn. Volkswagen en Ford bijvoorbeeld. Verder zouden Fiat-Chrysler en Renault een fusie overwogen hebben maar dit verhaal draaide op niets uit.

Alle info over Tesla

Visie Beurswereld.com blijft op neutraal staan.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: ANP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s