Nog langer lage rente, maar beleggers en vooral banken niet tevreden

De ECB zal zeker de rente tot midden 2020 niet verhogen. Verder wilden ze wel soepel overkomen maar de markten hadden meer gehoopt.

Beleggers kregen geen enkele hint over ‘tiering’ van de depositorente. Die laatste staat al enige tijd voor 0,40 procent in negatief terrein, waardoor banken steeds moeten betalen voor hun reserves in Frankfurt.

Dit in combinatie met het algehele lage renteklimaat doet de winsten van financiële instellingen geen goed. Om dit te compenseren zou de centrale bank met een systeem van ‘tiering’ kunnen werken, waarbij de strafrente niet wordt geheven tot een bepaald bedrag aan deposits. Voorzitter Mario Draghi wou dit cadeautje nu nog niet geven.

nieuwe TLTRO leningen aan banken werden wel in detail toegelicht en kunnen binnenkort opgenomen worden. Vanaf september zullen banken goedkoop kunnen lenen op twee jaar. De rente komt neer op 10 basispunten boven de gemiddelde herfinancieringsrente (nu 0 procent) over de looptijd. Voor veel uitlenende banken zal die rente nog lager liggen, tien basispunten boven de depositorente ( nu -0,40 procent).

Stilaan beginnen beleggers ook te hopen op een lagere rente, maar voorlopig niet met de ECB. De verslechterende macro-economische context en het handelsconflict vormen wel degelijk een bron van zorgen maar verder dan het uitstellen van een mogelijke renteverhoging kwam Draghi niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s