ECB staat onder druk voor extra soepel beleid

De ECB vergadert donderdag, waarna een rentebesluit en persconferentie volgen in de vroege namiddag. De druk op de centraal bankiers wordt hoger, ook weer na een laag inflatiecijfer dinsdag. Wat kunnen ze zoal doen? 

De inflatie in de Eurozone daalde tot 1,2 procent in mei, op jaarbasis, heel wat minder dan in april. Dat cijfer was dan wel minder representatief. Het werd omhoog getrokken door reiskosten tijdens de paasvakantie.

Toch blijft het cijfer voor mei erg laag. De ECB is al jaren volop aan het stimuleren. Een nulrente waaraan de commerciële banken kunnen lenen, opkopen van obligaties van overheden en stabiele bedrijven, bestraffen van het parkeren van geld via een negatieve depositorente, …

Dit blijkt allemaal nog niet genoeg om hun doelstelling van “bijna maar net geen 2 procent” aan inflatie te bekomen.

Druk op de ketel

Dit verhaal verhoogt de druk op de ketel in Frankfurt. Maar de inflatie is niet het enige. Wereldwijd wordt, door de markten, al een tijdje uitgegaan van alweer versoepelend beleid in de nabije toekomst. Met name de handelsoorlog die Trump uitvecht, vooral met China maar ook met andere economieën, doet het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de economie dalen. Uit de inkoopmanagersindices voor de industrie blijkt ook een verminderde appetijt. De industrie wordt, meer dan de diensten, getroffen door moeilijkere handel.

Duurdere prijzen door importtarieven (en een contradictie) 

Vreemd genoeg kunnen we stellen dat één bepaalde factor in dat handelsconflict wel de doelstellingen van de ECB en de Fed zullen ondersteunen. Door importtarieven, die massaal als wapens in de handelsconflicten worden ingezet, zullen de prijzen voor consumenten duurder worden. Ook de inflatie zal hierdoor dus stijgen.

Maar dit is uiteraard niet meer dan een ongewenste en kunstmatige verhoging van die inflatie. En van zodra die invoering van de tarieven meer dan 12 maanden achter ons liggen valt dit prijseffect ook weer weg uit de gegevens.

Wat kan de ECB nu doen?

Spijtig genoeg is de ECB na haar massale stimulusbeleid, als reactie op de financiële en eurocrisis, nog niet kunnen terugkeren naar een ‘normaal’ beleid. Hun mogelijkheden om volgende problemen te counteren zijn dus beperkter… maar nog niet op.

De kans is groot dat ze donderdag meer details geven over de langer lopende en aantrekkelijke leningen voor banken, TLTRO.

Verder hopen de markten op 1) meer nieuws over het compenseren van de nefaste effecten van de negatieve depositorente bij financiële instellingen en 2) een renteverlaging. Maar de kans dat dit gebeurt is eerder klein.

Wel waarschijnlijk zijn verlagingen van de groei- en inflatieverwachtingen, alsook een ongeruste blik op de wereldeconomie.

Centrale banken

Foto: Reuters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s