Conflict Trump-Europa blijft beperkt en dit is waarom

Trump zou verhogingen van importheffingen op Europese auto’s en auto-onderdelen uitstellen en zo de onderhandelingen een nieuwe kans geven. Eigenlijk heeft hij de handen ook meer dan vol met China. Een vergelijkbaar conflict met Europa is onwaarschijnlijk.

18 mei, zaterdag, is de deadline voor de Amerikaanse president Donald Trump om al dan niet stappen te ondernemen op basis van een rapport over nationale veiligheid en geïmporteerde auto’s. De president dreigde eerder met tarieven tot 25 procent.

Volgens berichten van Bloomberg zou hij die beslissing met zes maanden willen uitstellen. Met andere woorden, hij wil onderhandelingen met Europa (en Japan) een nieuwe kans geven.

Uiteindelijk wil Trump allesbehalve een grootschalig conflict met partner Europa. Een terugval van diens economie zou ook schadelijk zijn voor hen. Wat inkomsten uit taksen en ‘zijn gelijk halen’ gaan dit niet oplossen.

Wat China betreft speelt er een heel ander verhaal natuurlijk.

China echte bedreiging

Tussen China en de VS speelt zich hét échte grote conflict af. Voor beide landen is dit veel meer dan een economisch dispuut. Het is spierballengerol in het licht van de toekomstige wereldhegemonie, op economisch, militair en technologisch vlak. Eén of andere overeenkomst komt er uiteindelijk wel, maar Amerika ziet China niet graag alles zomaar overnemen, Trump zit er liever niet zomaar naar te kijken zonder iets te doen.

Foto: AFP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s