PostNL: Resultaten en strategische lijnen OK, maar niet meer dan dat

De resultaten van PostNL waren behoorlijk en PostNL presteert al bij al zoals verwacht. Met de bekende moeilijkheden en sterktes. De nieuwe strategische lijnen voor de pakketjes zijn positief maar ook weer niet indrukwekkend. 

We zagen een stevige groei bij de divisie Parcels in Nederland zelf, een volumegroei met 16 procent. De omzet steeg 13 procent.

In het buitenland ging de omzet dan weer 9 procent lager. De concurrentie hakt hier zwaar in op het bedrijf.

PostNL stelt fier dat meer dan 50 procent van de omzet van de parcels afkomstig is.

De volumes aan binnenlandse brieven ging dan weer met 9,8 procent omlaag. Nederland blijft almaar meer inzetten op digitaal mailverkeer, maar dat wisten we al.

Er werden alweer 12 miljoen aan kostenbesparingen doorgevoerd.

Strategie Pakjes

PostNL wil zich meer gaan toeleggen op de pakketdiensten en lanceert vandaag enkele nieuwe strategische lijnen. Tijdens de Capital Markets day, ook op dinsdag, geven ze meer uitleg.

Ze willen uit deze veelbelovende activiteiten meer kasstromen en winst gaan genereren op een ‘gebalanceerde volumegroei’.

Doel is de marge per pakje te verhogen en de kosten dus in te perken. Goed plan, want de marges mogen hier wel wat beter… Maar hoe gaan ze dat doen?

Ten eerste wil PostNL meer gaan communiceren met de klant over het afleveren van de pakketjes, om onnodige kilometers te vermijden.

Verder zal het bedrijf vanaf 2021 de kleinere pakjes in een apart, grotendeels geautomatiseerd, sorteercentrum verwerken. Zo wordt het bestaande netwerk verlicht en de totale capaciteit vergroot.

Veel spectaculairs zagen we met deze aankondigingen vooralsnog niet. Het zijn goede maatregelen, maar ook niet meer dan dat. En daarnaast rekent PostNL op verdere volumegroei, en dat moeten we dan maar gewoon geloven. Het is echter wel waarschijnlijk, gezien de verdere opmars van e-commerce. Het is in de huidige vluchtige maatschappij een handige dienst.

Op lange termijn is de visie van Beurswereld.com op dit aandeel positief, aan het huidige koersniveau.(Op moment van schrijven 2,16 euro.)

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: ANP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s