Hierdoor blijft die dollar zo sterk!

De dollar blijft zich sterk houden tegenover de euro, ondanks enkele argumenten die het tegendeel zouden voorspellen. Zo hebben we bijvoorbeeld een meer dovish Fed, een Trump die de dollar maar al te graag lager wil en de handelsstromen die niet in balans zijn. Wat zijn de ondersteunende elementen van de dollar, in vergelijking met die andere belangrijke wereldmunt, de euro?

Rentes en centrale banken

Het renteverschil tussen Europa en de Verenigde Staten bedraagt om en bij de twee procent op tien jaar. Terwijl de ECB op korte termijn nog een basisrente van 0 procent hanteert staat deze in de VS al op 2,25 tot 2,50. Logisch toch dat beleggers, op zoek naar enig rendement, vaak de voorkeur geven aan Amerikaans papier. Het wisselkoersrisico moeten ze er dan wel bijnemen.

(Politieke) problemen in Eurozone

In de Eurozone is er altijd wel ergens een probleem in één of ander land, hetgeen de hele Unie en de munt dan onder druk zet. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden dan Tom Simonts, Senior Economist bij KBC, dan een stroef lopende ketting, waarin altijd wel een schakeltje hapert. De Verenigde Staten racen ter vergelijking met een vlotte koersfiets.

Er is dat manke schakeltje genaamd Griekenland, met gigantische schuldenlasten en armoede, maar momenteel ook nog Italië, met een begroting die maar niet op orde geraakt, Frankrijk is in een strijd verwikkeld met de Gele Hesjes, Spanje met de drang naar onafhankelijkheid van de Catalanen, … En in Duitsland ogen de laatste macro-economische cijfers dan weer niet geweldig, voornamelijk de PMI-indices voor de industrie, met een aanzienlijke krimp. Verder de Brexit… deze heeft natuurlijk meer invloed op de Eurozone dan op Amerika.

Momenteel zijn er wel veel verschillende schakels tegelijkertijd stuk… Ook op overkoepelend vlak remt dit de zaken af, net als de euro… tegenover de dollar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s