Uitstel tot 31 oktober, dat krijgen de Britten om hun Brexit-beslommeringen eindelijk opgelost te krijgen. Een ‘flexibel’ uitstel dat sneller kan stopgezet worden indien mogelijk.
Deze ‘flextension’, met ongeveer een half jaar, moet de Britten en premier Theresa May toelaten alsnog een aanvaardbare deal goedgekeurd te krijgen in het Britse parlement om de Europese Unie te verlaten. En die deal moet als basis de onderhandelingen tussen May en de Europese Commissie meedragen, heronderhandelingen pikt Europa niet. Nadien pas volgt een volgende fase aan besprekingen over de toekomstige handelsrelatie.
De Europese Unie lijkt hiermee een toegift te doen aan de Britten, maar zo’n redenering is niet helemaal correct. Ten eerste is ook de rest van Europa een groot slachtoffer bij een harde Brexit. Ten tweede zijn zeker niet alle Britse politici blij met een langer uitstel, zij willen zo snel mogelijk hun Brexit werkelijkheid zien worden.
De Britten kunnen de EU wel al eerder verlaten indien ze vroeger dan gepland een uitweg vinden, met andere woorden, de deal en voorwaarden van de EU door het parlement krijgen.
Europese verkiezingen
“Het VK blijft tijdens dit hele proces een volwaardig lid, met alle rechten en plichten die daarbij komen kijken,” stelde Europees raadsvoorzitter, of ook wel ‘Europees president’, na afloop van de top. Dit wil dus zeggen dat het VK ook zal moeten deelnemen aan de Europe verkiezingen. Op 1 november treed echter een nieuwe Europese Commissie aan, en daar zou dan geen Brit meer mogen inzitten… of er zou nog maar eens uitstel moeten van komen… zou best kunnen.