Wat vertelde de ECB ons woensdag?

Wat leerden we woensdag uit de interventie van de ECB? Ik bespreek de verschillende elementen hieronder. Algemene kunnen we stellen: Dovish toon houdt aan maar veel extra nieuws was er niet bij. De ECB zit bovendien wat gewrongen met een al veel te lang stimulerend beleid. Ze hebben te laat gereageerd en hollen nu achter de feiten aan.

Rentes en QE?

Zoals verwacht bleven de rentes gewoon gehandhaafd op hetzelfde niveau en zullen deze zeker niet voor 2020 worden opgetrokken. De balans, volgestouwd met opgekochte obligaties tijdens het Quantitative Easing programma, zal maar pas ruime tijd later afgebouwd worden.

De herfinancieringsrente staat op 0, de depositorente is negatief met 0,40 procent, waardoor de banken dus moeten betalen voor hun geparkeerde geld bij de centrale bank.

Steun aan banken?

De voorzitter ontweek alle vragen over ‘tiering’ van de depositorente. Hierbij kunnen banken (deels) worden vrijgesteld van het betalen van de depositorente op hun overtollige cash in Frankfurt. “Dit hebben we vandaag niet besproken,” stelde hij. Het was algemeen verwacht dat er nog geen nieuws zou komen over dit gegeven. Toch heerste er een stille hoop op meer hints. Twee weken geleden liet Draghi hierover al een ballonnetje op tijdens een toespraak.

Ook over de TLTRO’s, die tijdens een vorige vergadering weer in het leven werden geroepen, kon hij nog niets meer zeggen. Tijdens de vergadering in juni zal hierover waarschijnlijk verder gesproken worden. Draghi gaf aan nog extra gegevens nodig te hebben, onder de vorm van macro-economische cijfers de komende weken. In september zouden die gunstige leningen op twee jaar aan banken weer ingevoerd worden, voor een kleine twee jaar.

Bankaandelen reageerden negatief op de stilte en gingen wat lager.

Opvallend waren de opmerkingen van Draghi over de inefficiëntie van het bankensysteem in de Eurozone. Hij stelde dat er meer rationalisering van de kosten nodig zijn, door middel van consolidatie. Te veel ondernemingen en versnippering dus. Dat zou bijgevolg willen zeggen dat er synergieën gecreëerd kunnen worden, dubbel werk dat vervalt, en dus ook jobs, kantoren, …

Economie?

De centrale bank is nog steeds van mening dat de economische omstandigheden wel degelijk verslechteren, dat de macro-economische cijfers geen al te mooi beeld meer schetsen, dat de groei vertraagt, de risico’s zwaarden doorwegen dan de opwaartse kansen. Een recessie is dan weer minder aan de orde.

De inflatie zal op middellange termijn nog steeds naar het beoogde doel van net geen twee procent evolueren, aldus Draghi. Op korte termijn blijft ze laag waarbij hij een bodem verwacht in september.

“We hebben de nodige middelen ter beschikking om in te grijpen waar nodig,” benadrukte Draghi nog de wil en macht van de centrale bank om de economie te sturen. Hij wees erop dat de tot nu toe aangekondigde middelen voorlopig voldoende zijn.

Te laat!

Al bij al kunnen we nog stellen dat de ECB wel véél te laat is en achter de feiten aanholt. Ze hadden het beleid al wat moeten normaliseren als het beter begon te gaan, als de bedrijfswinsten en economische groei aantrokken, zich aanpassen dus en kort op de bal spelen. Dit hebben ze nagelaten en nu is het duidelijk te laat. En verder stimuleren wordt moeilijk nu ze nog steeds aan bodemrentes zitten en met een opgezwollen balans van jewelste.

Foto: Reuters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s