Aandeel genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq

Activiteiten: Tesla Inc. is een Amerikaanse fabrikant van voornamelijk elektrische auto’s, aanvankelijk in het luxueuze segment, recentelijk ook gestart met ‘goedkopere’ auto’s voor de middenklasse, de Model 3. Daarnaast leggen ze zich toe op grote huisbatterijen om eigen elektriciteitsproductie op te slaan. Met SolarCity produceren ze eveneens zonnepanelen.

Gemiddeld koersdoel analisten, berekend door MarketScreener: 321 dollar

Slotkoers 5 april 2019: 274,96 dollar

 

Positieve punten, kwalitatief en empirisch:

 • Trend en evolutie die de wind helemaal in de zeilen heeft. Wereldwijde evolutie naar milieubewustzijn, ecologischer transport,…
 • De ervaring en kennis van Tesla in het bouwen van elektrische wagens overtreft deze van de meeste concurrenten, bijvoorbeeld wat het bereik van de batterij betreft.
 • Oprechter en CEO Elon Musk is niet alleen een charismatisch figuur, hij is ook zelf geëxperimenteerd ingenieur en droeg persoonlijk in grote mate bij bij de ontwikkelingen van de producten van het bedrijf. Hij houdt zelf een groot belang aan, van ongeveer 20 procent, in zijn bedrijf en heeft dus alle baat bij een goede ontwikkeling. Hij stond ook aan de wieg van bijvoorbeeld PayPal en SpaceX.
 • Men kan niet ontkennen dat de auto’s van Tesla meer en meer in het straatbeeld opduiken…
 • De Model 3 kent een massaal succes, heel veel bestellingen. Leveringen buiten de VS zijn pas gestart.
 • Verticale business, van elektriciteitsopwekking (zonnepanelen van SolarCity), over opslag (Powerwall) tot verbruik (elektrische wagens). Zorgt ook voor enige diversificatie.

 

Negatieve punten, kwalitatief en empirisch:

 • Wagens blijven duur en dit beperkt het potentieel aan klanten.
 • Concurrentie zit allesbehalve stil. Nissan en BMW zijn bijvoorbeeld geduchte concurrenten. Die laatste zowel op vlak van goedkopere wagens, met de i3, maar ook met een duurdere sportwagen, de i8. Tesla mag dan wel op vlak van elektrische wagens een grote expertise bezitten, de andere grote constructeurs bezitten op andere vlakken een sterk uitgebouwd apparaat en veel ervaring, denk maar aan assemblage, onderdelen, commercieel apparaat,…
 • Elon Musk heeft de laatste tijd wel al bewezen dat hij ook grote flaters kan begaan. Zo kreeg hij het aan de stok met toezichthouder SEC na een bericht, op Twitter dan nog wel, dat hij de fondsen had om Tesla van de beurs te halen. Achteraf bleek dit niet zo te zijn. Verder reageerde hij een jaar geleden nogal kinderachtig op enkele analisten tijdens een conference call, hun vragen zouden ‘saai’ en ‘niet cool’ geweest zijn.
 • Wetenschappers zijn het er niet helemaal over eens, maar de productie en recyclage van de batterijen voor elektrische wagens zou veel milieu-onvriendelijker zijn dan waar de publieke opinie zich bewust van is. Als dit nieuws meer doorsijpelt, ook in politieke kringen, vormt dit eveneens een zeer negatief element. Subsidies en belastingvoordelen voor elektrische wagens zijn bijvoorbeeld een belangrijke stimulans voor de verkoop van de wagens, kijk bijvoorbeeld naar Noorwegen, waar tegenwoordig al meer elektrische wagens worden verkocht dan hun broers op fossiele brandstof.
 • De grote thuisbatterijen van Tesla, Powerwall, zijn enorm duur. Het is nog maar de vraag of het interessant genoeg is om hiervoor te opteren, in plaats van enkel te rekenen op een aansluiting op het elektriciteitsnet. Dit laatste blijft in de meeste gevallen sowieso nodig.
 • Tesla stelt vaak teleur op vlak van productie en leveringen. Met 63.000 leveringen tijdens het eerste kwartaal van 2019 stelde Tesla andermaal teleur.
 • Men betaalt ook veel voor het merk, zowel als aandeelhouder als klant.

 

Positieve punten, kwantitatief:

 • Enorm succes qua orders Model 3: Bij de lancering van de Model 3 stroomden de bestellingen binnen waarbij kopers ook een voorschot moesten betalen. Dit leverde Tesla een grote cashberg op. In 2018 werden in de VS bijna 140.000 van deze auto’s verkocht. Tesla werd de belangrijkste verkoper van elektrische wagens in de VS in 2018, vooral dankzij een sterke tweede jaarhelft, waarin de productie en leveringen fors werden opgeschroefd.
 • Omzetgroei is opmerkelijk, voor 2018 was dit bijvoorbeeld 82,5 procent. Het nettoverlies halveerde, met winst in het tweede halfjaar. Er zijn dus wel degelijk goede vorderingen.

 

Negatieve punten, kwantitatief:

 • Noteert ver boven boekwaarde, Price/book van 8,25
 • Hoge schulden, schuldratio eind 2018 van 1,63 (aan de hand van lange termijn schuld)
 • Koers-winst is nog niet van toepassing aangezien het bedrijf in 2018 nog verlies draaide, de laatste kwartalen van 2018 zaten wel reeds in de plus. Op basis van deze winst is de koers-winstverhouding nog zeer hoog (53), maar typisch voor een groeibedrijf. De hoge verwachtingen moeten dan wel nog worden ingelost.
 • Ter vergelijking: General Motors wordt gewaardeerd aan 6,81 keer de winst. Price to book is 1,28. Het bedrijf is maar een goede 15 procent meer waard op de beurs dan Tesla. GM verkocht in 2018 8,4 miljoen wagens, tegenover nog geen kwart miljoen voor Tesla. Schuldratio van 1,71.

 

Conclusie

Beleggers hebben vertrouwen in het groeipotentieel van Tesla en waarderen het bedrijf dus behoorlijk hoog. In de sector, de activiteiten van het bedrijf, zit een groot potentieel, dat is niet te miskennen. Of dit evenzeer geldt voor het aandeel van Tesla is minder zeker. Het aandeel is, aan de hand van verschillende parameters, duur te noemen en de concurrentie zit niet stil.
Tesla, en oprichter Elon Musk, hebben echter een flinke reputatie opgebouwd en de interesse in hun wagens is groeiende, getuige ook de sterk stijgende omzet. Dankzij de Model 3 snijden ze niet meer uitsluitend het luxesegment aan en kunnen ze meer profiteren van de algemene tendens richting duurzaamheid.
De visie van Beurswereld.com wordt, na afweging van positieve en negatieve elementen, op Neutraal gehouden.
Visie Beurswereld.com op lange termijn: Neutraal
Risico: D

 

Mogelijkheden ‘visie lange termijn’

Positief gestemd: Beurswereld.com denkt dat het aandeel op lange termijn meer opwaartse dan neerwaartse kansen heeft, aan de hand van de huidige info in de markt, de toekomstverwachtingen en de huidige waardering.

Neutraal: Beurswereld.com denkt dat het aandeel op lange termijn zowel opwaartse als neerwaartse kansen biedt die elkaar min of meer in evenwicht houden. Dit aan de hand van de huidige info in de markt, de toekomstverwachtingen en de huidige waardering.

Negatief gestemd: Beurswereld.com denkt dat het aandeel op lange termijn meer neerwaartse dan opwaartse kansen heeft, aan de hand van de huidige info in de markt, de toekomstverwachtingen en de huidige waardering.

 

Mogelijkheden ‘risico’

A: Defensief

B: Gemiddeld risico

C: Dynamisch

D: Volatiel

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

 

Disclaimer: Zie pagina ‘Visie, risico en disclaimer’ onder rubriek ‘Aandelen’

Foto: Tamara Warren / The Verge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s