Handelsoorlog: buy the rumour, sell the news?

De financiële markten lopen vooruit op een handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten maar zouden uiteindelijk wel eens teleurgesteld kunnen worden. Buy the rumour, sell the news?

Vorderingen

Volgens berichten van invloedrijke media als Financial Times en The Wall Street Journal vorderen de gesprekken tussen de onderhandelingsteams van China en Amerika goed. De meeste punten zouden uitgeklaard zijn.

Er zou echter nog geen uitsluitsel zijn over de afschaffing van bepaalde Amerikaanse tarieven op Chinese producten. Toch zou dit wel eens een lastig punt kunnen zijn. En verder wil Amerika ook garanties van China op het vlak van ‘afdwinging’ van de akkoorden. Toch nog belangrijke punten zou ik denken…

Deal noodzakelijk

Een deal komt er uiteindelijk volgens mij wel. Geen van beide partijen is immers gebaat bij deze situatie. China zou graag haar economie herlanceren en dit onder meer door een hogere consumptie, van de almaar groeiende middenklasse en investeringen. Dit handelsconflict is natuurlijk een domper op het vertrouwen…

Voor Trump is het al even belangrijk de zaak opgelost te krijgen. Hij gaat eind 2020 nieuwe verkiezingen tegemoet en de economische conjunctuur heeft hij zelf altijd als belangrijk thema naar voren geschoven. Hij wil niet de oorzaak zijn van slechtere prestaties of zelfs een recessie.

Teleurstelling

Vraag is natuurlijk wat voor akkoord uiteindelijk uit de bus komt. Een slap afkooksel van waar de markten op hopen zal zorgen voor teleurstelling, na het vooruitlopen op de feiten sinds enkele maanden. Buy the rumour, sell the news dus.

Uiteindelijk zullen het niet alleen de bedrijven en hun export zijn die de deal bepalen maar ook de hele toekomstige relatie tussen de twee grootmachten. De vraag over wie binnen enkele decennia de wereld zal domineren. En het ziet ernaar uit dat dit niet meer de VS zullen zijn. En dat gelooft Trump nog niet zo graag.

Op lange termijn zal China een motor blijven van de wereldeconomie, maar een kortstondige teleurstelling na een handelsakkoord is goed mogelijk.

Foto: Lecs, Wikimedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s