Brits parlement neemt het over, situatie May precair

Het Britse Lagerhuis besliste om woensdag ‘indicatieve stemmingen’ te organiseren rond de Brexit, tot ongenoegen van premier Theresa May, die dit alweer als een blaam kan beschouwen.

Normaal gezien beslist de regering over de agenda in het parlement. Over deze van morgen, woensdag, dus niet. Oliver Letwin, zelf lid van de Britse Conservatieven, diende maandagavond een voorstel in om te starten met enkele verkennende debatten en stemmingen over de mogelijke opties. Met een meerderheid van 27 parlementairen werd dit goedgekeurd. Vooral de oppositie steunde Letwin, maar ook enkele tientallen Conservatieven.

Hoe deze stemmingen zullen verlopen is moeilijk te zeggen. De verschillende opties komen op tafel. Dit zijn onder meer de deal van May, een no-deal, nog verder uitstel proberen te winnen door mee te doen aan de Europese parlementsverkiezingen, een nieuw referendum,… Eerst zal er gepolst worden naar de mogelijkheden waarvoor enige bijval te vinden valt. Met deze opties zal Letwin, met enkele gelijkgestemden, dan waarschijnlijk verder werken. Dit proces zal wel enkele dagen in beslag nemen, met alle debatten en bedenktijd van dien.

De deal van May kan in deze omstandigheden vreemd genoeg wel eens op meer steun gaan rekenen. Wanneer de regering niet meer aan zet is zullen voorstanders van een softe Brexit, of zelfs helemaal geen scheiding, de bovenhand kunnen halen. Dit doet harde Brexiteers huiveren en misschien toch de deal steunen in een derde stemming. Beter dit dan hetgeen bijvoorbeeld Labour voorstelt.

De kans is eveneens groot dat Theresa May in de huidige situatie de handdoek in de ring gooit en het ontslag van haar regering aanbiedt. Nieuwe algemene verkiezingen zouden dan heel de situatie op zijn kop kunnen zetten.

De premier geniet nog weinig steun en vertrouwen, zelfs haar eigen ministers zouden rebelleren. Enkelen onder hen zouden graag hebben dat ze zelf een stap opzij zet zodat een andere minister kan invallen en een nieuwe poging kan wagen om uit de hele chaos te geraken. Een stap opzij zetten zou bepaalde Conservatieven uit de partij ertoe kunnen aanzetten toch voor haar deal te stemmen.

Foto: AFP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s