Onheilspellende signalen voor economie

Zwakke macro-economische gegevens uit de eurozone kelderen vrijdag de euro. Daarnaast is een inverse rentecurve in de VS niet zo’n positief signaal.

Europa

Meer bepaald de PMI-indicatoren voor de industrie, indices die het vertrouwen van inkoopmanagers weergeven, uit Duitsland, Frankrijk en de eurozone zorgden voor het onweer.

Onverwacht kwam de Franse index onder de 50 uit, wat dus op een krimp van de activiteiten wijst. Ook voor Duitsland kwam de index met 44,7 wel zeer laag uit.

Het gaat over een voorlopende indicator en bovendien enkel over de industrie. Meteen van een aankomende recessie gaan spreken is dus voorbarig.

Toch is het opletten geblazen en rechtvaardigen de cijfers de soepelere toon van de ECB de laatste maanden.

De index voor de hele eurozone kwam ook lager uit dan de algemene verwachting van economen, maar wijst nog op een kleine expansie.

De slechte cijfers veroorzaakten een vlucht naar veilige havens, onder meer Duitse staatsobligaties. De rente hierop ging omlaag. Op een tienjaars bund betaal je net geen 0,02 procent.

De cijfers zorgden ook voor een val van de euro tegenover de dollar van bijna een procent.

Amerika

Naast zwakke Europese cijfers is een inverse rentecurve in de VS een onheilspellend signaal.

In dit scenario komt de korte rente hoger uit dan de lange rente. Geld langer uitlenen levert dus minder op dan op korte termijn, Geen ‘logische’ situatie, maar kan wel wanneer de korte rente door de centrale bank op een bepaald niveau wordt gehouden en de lange rente door een vlucht naar veilige havens, zoals staatsobligaties, omlaag wordt getrokken.

Nu, volgens gegevens van Bloomberg zagen we ook inverse rentecurves in 1989, 2000 en 2006, voor wat de rente op drie maanden tegenover die op 10 jaar betreft. Recessies volgden in 1990, 2001 en 2008…

Maar ook hier weer wat relativeren. Als die curve maar even omgekeerd komt te staan en meteen weer corrigeert moeten we niet meteen te veel vrezen. Al blijft een vlakke curve geen ideaal scenario. Vooral niet voor banken en verzekeraars. Ten tweede zijn er meerdere curves die in het oog worden gehouden. Die van rente op twee jaar tegenover 10 jaar bijvoorbeeld. Deze keerde zich vandaag nog niet om.

Die van treasury bills op drie maanden tegenover de tienjaarsrente is op heden effectief invers.

Grafiek: Bloomberg

Foto: Getty Images

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s