PostNL: wat levert overname Sandd op?

In Nederland behelst PostNL de officiële postdienst. Concurrent op dit gebied is Sandd. PostNL is van plan dit bedrijf over te nemen maar wacht nog op goedkeuring van de toezichthouders en vakbonden. Vanuit de hoek van die laatsten kwamen echter al positieve signalen.

Mocht de mededingingsautoriteit geen goedkeuring willen geven kan in dit geval de minister dit omzeilen.

PostNL waardeert de ondernemingswaarde op 130 miljoen euro met deze overname. Het bedrijfsresultaat zal via synergieën gespekt worden met 50 tot 60 miljoen euro, die volledig voelbaar zullen zijn in het derde jaar na de goedkeuring. Het samenvoegen van de twee netwerken en de gecombineerde volumes zijn logischerwijze waardecreërend. Besparingsplannen zullen dan weer tijdelijke vertraging oplopen.

De activiteiten van Sandd, kunnen in vergelijking met PostNL veel verbeterd worden. De omzet die zij halen uit hun postvolumes is veel lager en ze hebben relatief veel meer personeel nodig. Hier vallen heel wat optimaliseringen door te voeren.

Op korte termijn zal de extra schuld waarschijnlijk voor problemen zorgen wat het dividend betreft. Volgens een voorwaarde in het eigen dividendbeleid zal dit tijdelijk niet meer kunnen uitbetaald worden aangezien de leverage ratio van 2X de EBITDA aan gecorrigeerde nettoschuld zal overschreden worden.

Op 7 mei krijgen we hopelijk meer informatie en een outlook, inclusief Sandd. Die dag worden immers de eerstekwartaalcijfers bekendgemaakt en een Capital Markets Day gehouden. Uitkijken naar die dag dus.

 

Conclusie

Overname Sandd wordt waarschijnlijk goedgekeurd en zou een goede, waarde-creërende zaak zijn. Minder concurrentie, meer prijszettingskracht, synergieën. Ook op de pakjesmarkt zou consolidatie in de toekomst welkom zijn. Dit kan ruimer, op Europese schaal bijvoorbeeld, bekeken worden.

Visie en risico ongewijzigd. Zie ook initiële analyse

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: Website Sandd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s