Aandeel genoteerd aan Euronext Amsterdam

Activiteiten: Brievenpost en pakketjesbezorging. Opererend in Nederland maar ook in andere Europese landen : België, Luxemburg, Duitsland, Italië. Het postbedrijf is echter volop bezig uit die twee laatste landen te stappen door verkoop van dochteractiviteiten. Het totale personeelsbestand telt ruim 44.000 lieden.

Gemiddeld koersdoel analisten, berekend door Trivano.com: 3,28 euro.

Slotkoers 15 maart 2019: 2,36 euro

Koers/winst: 8,7 (aan de hand van nettoresultaat verdergezette activiteiten over 2018)

 

Verklaringen voor visie

De sector van pakketjesbezorging kent heel wat uitdagingen en dit zien we ook in de afgestrafte koersen terugkomen.

De kosten komen hoger uit dan verwacht en de marges dus lager. De zeer beloftevolle activiteit die logistieke bedrijven erbij namen om de dalende postvolumes te compenseren blijken dus geen heilige graal te zijn. Bovendien is de activiteit zeer concurrentieel. Er is dus zowel druk op de bovenste lijn als op de onderliggende resultaten.

Brievenpost heeft hogere marges maar daar krimpen de volumes volop, daar is geen ontkomen aan.

Verder is er in de Nederlandse postmarkt al lang groot ongenoegen over de werklast en het statuut van zelfstandige bezorgers. Jaren van onderhandelingen en verschillende toegevingen en nieuwe cao’s lijken voorlopig even het vuur van de lont te hebben gehaald.

Al bij al zijn dit dus negatieve signalen, al zijn er ook mooie elementen die een positieve benadering kunnen rechtvaardigen.

  • de bovenstaande negatieve factoren zijn reeds goed doorgedrongen in de markt waardoor beleggers dit in principe in rekening konden brengen bij de waardering van het aandeel.
  • de mogelijkheid tot consolidatie in de sector, lees overnames. Dit gebeurt hopelijk tussen PostNL en Sandd voor de postbedeling maar op grotere schaal, Europees bijvoorbeeld, is dit ook goed mogelijk, ook bij de leveringen van pakjes.
  • de sector van pakketjesleveringen blijft er één met een sterke groei en waarschijnlijk verdere opmars in de toekomst. E-commerce wordt steeds populairder. Volgens een onderzoek in opdracht van thuiswinkel.org en in samenwerking met PostNL steeg het uitgegeven bedrag online, in Nederland, met 10 procent in 2018. De marges zouden hier moeten uitgebreid worden om uit de grote omzetten meer winst te halen.
  • bij consolidatie vermindert ook de druk op de prijzen en kan het bedrijf volop profiteren van volumegroei bij de pakjes.
  • PostNL streeft ernaar een progressief dividend te blijven uitkeren.

 

Conclusie

PostNL speelt mee in de beloftevolle sector van pakjesbezorging, heeft daarin een leiderspositie verworven in de Benelux. Uitdagingen en dalende postvolumes zetten het aandeel gevoelig lager. De verdere uitrol van e-commerce maakt van het bedrijf mogelijks een interessante play op langere termijn. Bpost bracht in 2016 een, afgeslagen, overnamebod van 5,75 euro per aandeel uit op PostNL. Misschien is het bedrijf deze prijs ook wel waard?

Visie Beurswereld.com op lange termijn: Positief gestemd

Risico: C

 

Mogelijkheden ‘visie lange termijn’

Positief gestemd: Beurswereld.com denkt dat het aandeel op lange termijn meer opwaartse dan neerwaartse kansen heeft, aan de hand van de huidige info in de markt, de toekomstverwachtingen en de huidige waardering.

Neutraal: Beurswereld.com denkt dat het aandeel op lange termijn zowel opwaartse als neerwaartse kansen biedt die elkaar min of meer in evenwicht houden. Dit aan de hand van de huidige info in de markt, de toekomstverwachtingen en de huidige waardering.

Negatief gestemd: Beurswereld.com denkt dat het aandeel op lange termijn meer neerwaartse dan opwaartse kansen heeft, aan de hand van de huidige info in de markt, de toekomstverwachtingen en de huidige waardering.

 

Mogelijkheden ‘risico’

A: Defensief

B: Gemiddeld risico

C: Dynamisch

D: Volatiel

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

 

Disclaimer: Zie pagina ‘Visie, risico en disclaimer’ onder rubriek ‘Aandelen’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s