Handelsconflict VS-China: waarheid zit ergens in het midden

Nog meer dan de brexit, en eveneens een slepend probleem, is het handelsconflict, met hoofdrollen voor de Verenigde Staten van Donald Trump en China. Ook de Europese Unie werd door de Amerikaanse president geviseerd maar deze onenigheid werd vrij snel, min of meer, bijgelegd. Er zou wel nog een nieuw handelsverdrag moeten onderhandeld worden en er werden importtarieven op enkele producten ingevoerd.

Trump stelt het handelstekort van zijn land in vraag en daarvoor is China een belangrijke schuldige. In 2017 bedroeg het aandeel van China in het totale tekort van 800 miljard bijna de helft. Het enorme handelstekort van het land is niet van alle tijden, maar zag een grote opgang vanaf ruwweg 1980. China kende dan weer een exportexplosie…

China wordt door Trump beschuldigd van het dumpen van minder kwaliteitsvolle en goedkopere producten op de Amerikaanse markt, zoals staal en aluminium. De overheid subsidieerde deze massale export bovendien, en hield de Chinese yuan expres ‘laag’ om de concurrentiekracht te verhogen. De Amerikaanse industrie heeft het daardoor moeilijker en jobs gaan verloren.

Trump schermt graag met dit grote tekort en hij heeft zeker een punt. Al zijn er ook kanttekeningen. Ten eerste is het deficit al wat kleiner als we de export van diensten vanuit Amerika inrekenen.

Verder is de Amerikaanse economie en consument gewoonweg zo krachtig dat er ook veel vraag is naar buitenlandse producten. Het tekort komt trouwens ook voor een groot deel door de import vanuit bijvoorbeeld Duitsland en Japan. En deze producten kunnen bezwaarlijk van lage kwaliteit genoemd worden, behoudens uitzonderingen.

De gevaren van protectionisme zijn reëel. Intussen zal Trump wel al doorhebben dat een handelsoorlog toch niet zo snel is gewonnen als hij eerder beweerde. Uiteindelijk schaadt het de hele wereldeconomie.

Een tijdelijke wapenstilstand van 90 dagen, tot 1 maart 2019, moet toelaten om tot een akkoord te komen. Amerika eist structurele hervormingen door China. Indien dit niet gebeurt wil Trump vanaf 2 maart importtarieven van 25 in plaats van 10 procent invoeren op 200 miljard dollar aan Chinese goederen.

Foto: AFP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s