Brexit: wat zijn de opties?

Op 29 maart zou het Verenigd Koninkrijk dan eindelijk effectief zonder de Europese Unie verder moeten. Daar koos een nipte meerderheid op 23 juni 2016 voor. 

Sindsdien voert het VK gesprekken met Europa om die scheiding zonder al te veel kapotte kleren te regelen. Al is een scheur hier en daar sowieso niet te vermijden. 

Wat zijn nu de opties? 

  • In de eerste plaats wordt er naar een deal toegewerkt. De Britse premier Theresa May kon een regeling treffen met de Europese Commissie maar deze werd in januari 2019 met een ruime meerderheid in eigen parlement weggestemd.  De situatie zit muurvast aangezien zowel het Britse parlement als de EU weinig extra toegiften willen doen. De situatie omtrent de Ierse Backstop is duidelijk het belangrijkste struikelblok. Deze voorwaarde van de EU moet een douanegrens tussen Europees lidstaat Ierland en Noord-Ierland voorkomen.
  • Als het niet lukt voor 29 maart een deal te sluiten, krijgen we te maken met een zogeheten ‘harde brexit’. De relatie tussen de EU en het VK is daarbij niet beter dan dat tussen andere landen. De handel zal moeten terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie, WTO.  De Britten zouden eventueel ook uitstel kunnen vragen van de brexit zodat ze meer tijd hebben om een deal te vinden.
  • Een andere optie zou een tweede referendum zijn. Het democratische gehalte hiervan wordt echter in vraag gesteld. Men kan immers referenda uitschrijven tot men het beoogde resultaat bereikt. Voorstanders schuiven dan weer het gebrek aan juiste informatie tijdens het referendum van 2016 naar voor. 

Economische consequenties

De vrije handel tussen beide partijen valt voor een deel weg en de gevolgen zijn daarbij het negatiefst voor het Verenigd Koninkrijk zelf en in de tweede plaats ook voor Europa. De handel kan afnemen en bovendien zorgen de controles voor extra kosten. De prijzen voor consumenten zullen toenemen.

Veel bedrijven verlieten reeds Londen of lieten weten zich elders te vestigen, personeel te verhuizen,… Steden als Parijs, Brussel of Frankfurt kunnen hiervan profiteren. 

De Britse groei vertraagde in het vierde kwartaal van 2018 tot 0,2 procent. Er heerst onzekerheid over de brexit en bedrijven stellen investeringen uit of doen ze elders.

Foto: Yves Herman/Reuters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s